Gå til sidens hovedinnhold

Rana Blad mener: Det er grunn til å rope varsko. Flere må ta ansvar for å sikre elevene lærlingplass

Artikkelen er over 4 år gammel

At det i en av Norges største industriparker med flere tusen ansatte, kun skal kunne være plass til en industrimekanikerlærling, er ikke imponerende med tanke på framtidig rekruttering.

Dagens leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Polarsirkelen videregående skole nå midt i juli ikke har klart å få flere enn en tredel av elevene sine ut i lære, er det grunn til å rope varsko. Bare i Rana mangler 90 ungdommer lærlingplass, og kommer ikke disse seg ut i lære kan de to åra de har tilbrakt på den yrkesfaglige skolebenken være bortkasta, i alle fall med tanke på at den spesifikke lærdommen de har tilegna seg ikke blir brukt på det som var forutsetninga – og drømmen.

I fylket som helhet har 800 nå har fått lærlingplass, men fortsatt står 500 unge nordlendinger uten en nødvendig lærlingplass. Det er selvsagt altfor mange. Det gjenstår søkere i alle fag. Likevel er det noen som stikker seg fram. Det må kunne sies å være et paradoks at mens vi vet at nasjonen både nå og ikke minst inn i framtida kommer til å ha et skrikende behov for hender og hoder som skal jobbe innafor helse- og omsorgssektoren, så står 50 unge nordlendinger som vil bli helsefagarbeidere uten lærlingplass ved endt skoleår.

Foreløpig står også syv unge ranværinger som ønsker å få innpass i Mo Industripark for bli industrimekaniker uten plass. Der har kun en av åtte fått så langt fått lærlingkontrakt. At det i en av Norges største industriparker med flere tusen ansatte, kun skal kunne være plass til en industrimekanikerlærling, er ikke imponerende med tanke på framtidig rekruttering.

Å skaffe alle en lærlingplass er viktig både for den enkelte og for samfunnet

 

I årtier har både Rana og Helgeland hatt et betydelig problem med at ungdommene våre forlater regionen. 17 år gamle Elise Børvik, som vi skrev om i fredagsavisa, har toppkarakterer, men får ikke læreplass i Rana. Hun er tilbudt læreplass i Bodø, men den unge jenta ønsker absolutt ikke å flytte fra hjembyen. Det må hun, og mange med henne med yrkesfagbakgrunn, gjøre hvis det ikke framskaffes flere lærlingplasser.

LES OGSÅ (+): Elise var eneste som fikk toppkarakter - står fortsatt uten lærlingplass

Nå oppfordrer Ranaregionen Næringsforening bedrifter som ikke har tatt inn lærlinger til å vurdere dette på nytt. Det er ei oppfordring vi henger oss på.

Å skaffe alle en lærlingplass er viktig både for den enkelte og for samfunnet. Norge vil trenge mange dyktige fagarbeidere i åra som kommer, og da må både private bedrifter og det offentlige ta et større ansvar.

Myndigheter og næringslivet kan ikke fortsette å fortelle ungdommene våre at å satse på ei yrkesfaglig utdanning er et smart og trygt valg fordi de har bruk for og verdsetter fagarbeidere, med mindre handling følger ord. I praksis betyr det at både det offentlige og flere private bedrifter er nødt til å ta et større samfunnsansvar og ta inn flere lærlinger. Det er kun på den måten rekruttering til egen bedrift og til viktige offentlige oppgaver sikres.

Det er for seint å snyte seg når nesen er borte, eller lærlingene som skulle bli dyktige fagfolk sitter på lesesalen på universitetet.

Kommentarer til denne saken