Gå til sidens hovedinnhold

At busta reiser seg på de røde hodene så snart det er snakk om outsourcing er på ingen måte overraskende

Artikkelen er over 4 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Galskap er å gjøre det samme om og om igjen, for så å forvente ulike resultat. Det slo salig Albert Einstein fast, og det gjentok Mads Hansen, som representerer Rana Venstre, da kommunestyret behandla 2017-budsjettet og økonomiplanen. Han siterte Einstein da han hoderystende måtte konstatere at det overhodet ikke finnes vilje hos det politiske flertallet i Rana til å justere den organisatoriske kursen. De røde partiene, med KrF på slep, setter nok en gang foten kontant ned både for å innføre et KF Bygg og for å outsource kommunale tjenester som renhold og IKT.

Å opprette et kommunalt foretak er ikke akkurat råkapitalisme

At busta reiser seg på de røde hodene så snart det er snakk om outsourcing er på ingen måte overraskende. Det er heller ikke overraskende at representanter fra den blågrønne opposisjonen valfarter opp på talerstolen for å framføre argumenter for å ta slike grep. Og mens budsjettåra går og argumentene kastes fram og tilbake mellom de politiske blokkene i kommunestyret, fortsetter en altså i stor grad å drive organisasjonen på samme måte som tidligere.

I fjor, da KF Bygg-planene ble parkert, ble det bestemt at en skulle vurdere å samle alt av byggdrift på Mjølan. Den vurderinga har rent ut i sanda, for i høst fikk kommunestyret beskjed om at det ikke blir noe av flyttinga. I denne budsjettrunden har flertallet bestemt at man skal se på muligheten til å samle renholdstjenesten på ett sted. Mon tro om dette også renner ut i sanda på samme måte? Vi frykter i alle fall for det. Det blir gjentatt til det kjedsommelige at politikere som ønsker å se på muligheten til å drifte Rana kommune noe annerledes, uttrykker mistillit til kommunalt ansatte. En skal ha usedvanlig dårlig hørsel, eller sitte på sosialistisk side i kommunestyresalen, for å trekke denne konklusjonen ut fra det Mads Hansen (V), Espen Haaland (H), Veronica Pedersen Åsheim (Frp) og Karl Hans Rønning (Sp) sier. Essensen i det de sier er at de, som folkevalgte, har en plikt til å påse at skattebetalernes penger blir brukt på den mest effektive måten. Det bør være i alles interesse. Etter at revisjonen ble outsourca sparer Rana kommune rundt to millioner. Hvert år.

Under budsjettdebatten hagla argumentene fra de røde politikerne om at det ikke går an å organisere seg til effektivisering og dermed større inntjening. Ja, si ikke det. Alle som jobber i det private næringslivet vet at det slett ikke er en umulighet. Det gjøres ikke bare for at det i mange tilfeller er tvingende nødvendig, det gjøres også fordi det er smart med tanke på å sikre både gode resultater, bærekraftige bedrifter og for å trygge arbeidsplasser. Det kan for øvrig nevnes at å opprette et kommunalt foretak neppe kan karakteriseres som råkapitalisme. Det må også nevnes at det er gjort kostnadsoverslag som viser at det årlig er ni millioner kroner å spare på å etablere et KF Bygg, ikke akkurat småpenger i en kommune som nå for eksempel kutter noen hundre tusen i brøytetilskudd til private veier slik at enkelte ranværinger kommer i store omstendigheter.

Kommentarer til denne saken