Hvor vanskelig kan det være å bruke sunn fornuft, innrømme at feilen ligger hos myndighetene og ikke hos paret?

Ole Morten Junior fyller to år 27. august. Han risikerer at mora blir sendt ut av landet, og det vil være usikkert når de kan møtes igjen.

Ole Morten Junior fyller to år 27. august. Han risikerer at mora blir sendt ut av landet, og det vil være usikkert når de kan møtes igjen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rana Blad mener: Å kaste ut foreldre til norske barn skal sitte langt inne, og definitivt når det er den norske stat og ikke foreldrene som har begått feil.

DEL

LederLover og regler skal selvsagt etterleves og følges. Lover og regler gir forutsigbarhet, trygghet, sikkerhet og rettferdighet. Det finnes ulike lover og regler for ulike områder i samfunnet, og det er nødvendig for at vi skal få et moderne samfunn til å fungere. Dette ligger i bunn for vår måte å leve på, og heldigvis respekterer de aller, aller fleste i landet vårt dette og de forholder seg uten videre til loven. Det er når det oppstår slike tilfeller som de vi skriver om på oppslagsplass i dagens avis, at det er lett å stille spørsmål ved om ikke lovverket tolkes og praktiseres for strengt.

Med jevne mellomrom presenterer norske mediehus historier om mennesker fra andre land som har fått beskjed om at de skal kastes ut. Årsakene til at vi kaster ut mennesker fra Norge er mange, og i mange tilfeller helt sikkert berettiget.

I Franca Oluwafemi og Ole Morten Høgås' tilfelle er det imidlertid særdeles vanskelig å skjønne at det foreligger en berettiget grunn til å sende henne tilbake til Nigeria, all den tid norske myndigheter innrømmer å ha begått saksbeandlingsfeilen som gjør at paret ikke kunne følge loven.

LES BAKGRUNN (+): Skatteetaten innrømmet feil, likevel får ikke Ole Morten og Franca gifte seg. Gutten på to kan miste mora si på ubestemt tid

Oluwafemi og Høgås har over lang tid forsøkt å få gifte seg. Det får de altså ikke lov til, fordi de ikke giftet seg mens hun hadde et forlovelsesvisum på seks måneder. Årsaken til at de ikke fikk giftet seg før visumet gikk ut, beror på en feil fra Skatteetaten. Dermed står altså paret i en umenneskelig situasjon hvor Oluwafemi nå må forholde seg til at hun kan måtte forlate sin lille sønn og samboer og bli sendt til Nigeria. Å kaste ut foreldre til norske barn skal sitte langt inne, og definitivt når det er den norske stat og ikke foreldrene som har begått feil.

Nå ønsker paret seg et nytt forlovelsesvisum slik at de kan gifte seg. Det er ikke spesielt kravstort av dem, men problemet deres er at forlovelsesvisum må søkes om fra utlandet. Hadde det ikke vært for saksbehandlingsfeilen, ville de to for lengst vært mann og kone. Beskjeden fra UDI er imidlertid klar: Siden de ikke er gift, er Oluwafemi ulovlig i Norge og kan kastes ut. Og det er da vi spør hvor vanskelig det kan være å bruke sunn fornuft, innrømme at feilen ligger hos myndighetene og ikke hos paret, og gi Oluwafemi et nytt forlovelsesvisum? Vi finner også grunn til å stille spørsmål ved om det er rett bruk av ressurser fortsatt i forskjellige offentlige instanser å bruke tid på dette.

Hvor vanskelig kan det være å ta konsekvensene av en feil myndighetene selv har begått?

Det stemmer sikkert at Oluwafemi er ulovlig i Norge og det stemmer definitivt at Oluwafemi og Høgås ikke er gift, men i det øyeblikket de får lov, gifter de seg og saken vil være ute av verden. I stedet risikerer altså Oluwafemi å måtte reise verden rundt, uten å vite om hun får komme tilbake til sønnen og samboeren på Mo. Det er når praktiseringa av loven får slike utslag som dette, at det dessverre er vanskelig å se at den gir trygghet og sikkerhet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags