Rana Blad mener: Å peke på den betente skolesaken som bakgrunn for Aps nedgang i Rana er en lettbeint forklaring

Kjell-Idar Juvik.

Kjell-Idar Juvik. Foto:

Av
DEL

LederFor første gang på svært mange år har ikke lenger Nord-Helgeland en representant i landets nasjonalforsamling. Det er klart etter at hemnesværingen Kjell-Idar Juvik ikke får fornya tillit til å representere Nordland Arbeiderparti på Stortinget.

Nordland Arbeiderparti sin representasjon har blitt halvert, og de neste fire åra har de bare to på Tinget. Dette må svi for Juvik og Ap, for med bare to representanter er dette det dårligste valgresultatet etter andre verdenskrig.

I Rana får Ap hard medfart og må notere seg en nedgang på hele 13,5 prosentpoeng til 32,9 prosent oppslutning. På valgkvelden forsøkte både Juvik og tidligere stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet Tor Arne Strøm seg med ei forklaring på at den betente skolesaken i Rana har spilt en rolle for folks stemmegivning.

LES MER (+): Tor Arne Strøm: Det er også mulig at vi går på en smell lokalt, med tanke på skolesaken

LES MER (+): Kjell-Idar Juvik (Ap): - Det ser ikke lovende ut

Det er nok ei for lettbeint forklaring, for ikke å snakke om bortforklaring. Arbeiderpartiet går ned over hele landet når Ap sine egne velgere straffer Ap for å ha vært et for utydelig opposisjonsparti. Den arenaen har de fullstendig overlatt til Senterpartiet som innkasserer full pott for det.

I Juvik sin hjemkommune Hemnes, får Arbeiderpartiet juling så det holder. Der går de ned med 8,8 prosentpoeng og havner på 29,5 prosents oppslutning. I Bodø har partiet gått ned syv prosentpoeng, i Vefsn 7,9 prosentpoeng, i Alstahaug 10,6 prosentpoeng og slik kunne vi fortsatt.

LES OGSÅ: Dette mønsteret er felles for samtlige av de 18 kommunene på Helgeland

Det er grunnen til at Juvik må klatre ned fra stortingstaburetten, ikke et omstridt skolevedtak lokalt i Rana.

LES MER (+): Kjell-Idar Juvik har fått trøstende telefoner fra Støre og Giske: – Det er litt bittert at det endte slik

Mens ordfører Geir Waage og Arbeiderpartiet valgte å sitte musestille i skolebåten, var det Høyre og SV som ble stilt i skammekroken da det stormet som verst rundt skolesaken i vår.

I forkant av valget gikk Sp, Rødt, Venstre og KrF ut og oppfordra ranavelgerne til nasjonalt å markere sin lokale misnøye med skolevedtaket, ved ikke å stemme på de partiene som sørga for flertall i skolesaken.

Noe spesielt stort gjennomslag kan ikke denne taktikken sies å ha fått. Både Høyre og SV i Rana går nemlig fram, og Frp står på stedet hvil.

Når Sp sin framgang i Rana er lavere enn Sp-framgangen i alle de andre kommunene på Nord-Helgeland, har ikke partiet fått uttelling for sin voldsomme skoleretorikk

Å be velgerne i Rana om å straffe Høyre, som ikke bare sendte statsminister Erna Solberg til Rana for å sette spaden i jorda for flyplassen, men som også kommer til å sikre at den blir bygd, fungerer dårlig.

Likeså fungerer det dårlig å gå etter FrP som med samferdselsministeren i spissen den siste perioden har åpna milevis med etterlengta ny E6 i regionen.

Når Sp sin framgang i Rana er lavere enn Sp-framgangen i alle de andre kommunene på Nord-Helgeland, har ikke partiet fått uttelling for sin voldsomme skoleretorikk.

Hadde det derimot vært kommune- og fylkestingsvalg, er det nok grunn til å tro at både Høyre, SV, Frp og selvsagt også Ap, ville fått hardere medfart nettopp på grunn av skolesaken. Velgerne har imidlertid hatt evne til å skille mellom et lokalt og et nasjonalt valg.

Heldigvis.

LES MER (+): Nina Bentzen (Sp): – Det er helt vilt at vi gjør det så kjempebra

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags