Rana Blad mener: Et politisk jordskjelv har rammet Nordland

Til Stortinget? Senterpartiets førstekandidat i Nordland, Willfred Nordlund, ligger an til en plass på Stortinget den neste perioden. Partiet fortsetter framgangen. foto: Ragne B. Lysaker, Sp

Til Stortinget? Senterpartiets førstekandidat i Nordland, Willfred Nordlund, ligger an til en plass på Stortinget den neste perioden. Partiet fortsetter framgangen. foto: Ragne B. Lysaker, Sp

DEL

LederEt politisk jordskjelv har ramma Nordland. I det tradisjonelt røde fylket vårt, må partimålinga som vi presenterte forleden være drøy kost, særlig for Arbeiderpartiet som nå kun har ei oppslutning på 26,8 prosent. I innspurten på valgkampen må fylkespartileder Bjørnar Skjæran tygge i seg at Arbeiderpartiet siden vår forrige måling i juni ikke bare har ramla ned under 30 prosents oppslutning, fallet er på hele fem prosentpoeng. At han er misfornøyd, er mer enn forståelig.

Partiets stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik fra Hemnes har også grunn til å være misfornøyd, selv om han oppskriftsmessig gir uttrykk for at han er sikker på at han vil få fire nye år på Tinget. Han står på tredjeplass på stortingslista og det skal nå bare et halvt prosentpoeng til i negativ retning, så ramler Juvik ut. Nordland Arbeiderparti står altså i fare for å bli halvert i nasjonalforsamlinga vår, og komme inn med bare to representanter.

LES BAKGRUNN (+): Ap i Nordland får kun 26,8 prosent oppslutning: – Målinga viser at folk i Nordland ønsker et regjeringsskifte

LES OGSÅ (+): Tall og fakta fra meningsmålingen

Siden valget i 2013 har Ap, Høyre og Frp mista en tredjedel av sine velgere, mens Sp, SV og Rødt har fordobla sitt antall. Mens de tre store i norsk politikk sist fikk 75 prosent av stemmene, kommer de på denne målingen så vidt over 50. De tre småpartiene har derimot gått opp fra 13 til nær 30 prosent.

Fallet er særlig dramatisk for Ap som parti, men egentlig er det enda verre for borgerlig side samla. Utviklinga for disse seks partiene mer enn antyder at det vi ser i Nordland nå, er et distriktsopprør: et opprør mot blant anna politireformen, kommunesammenslåinger og nedbygginga av Forsvaret. Tunge prosesser som har ramma Nord-Norge ekstra hardt. Prosesser drevet fram av regjeringspartiene, og der Arbeiderpartiet enten har inngått kompromisser med den, eller protestert nokså halvhjerta. Det forklarer den voldsomme framgangen til Senterpartiet i Nordland, som i disse sakene har talt regjeringa midt imot.

Måling er riktignok måling, men at Sp blir årets valgvinner i Nordland er klart lenge før stemmelokalene åpner

Sp fosser fram og er nå Nordlands nest største parti, bare fem prosent bak Ap. Ap har tradisjonelt stått ekstra sterkt i Innlandet og i Nord-Norge. Nå ligger de under landsgjennomsnittet i både Oppland, Hedmark, Nordland, Troms og Finnmark. Det må være sjokkerende for partiledelsen, og over alt er det Sp og SV som overtar velgerne.

LES MER (+): Landsmoderen i Bodø: – Verste regjering siden Willoch

For mens Arbeiderparti-politikerne i Nordland skal få jobbe mer enn hardt de neste to og ei halv ukene fram til valget, før de oppnår et resultat de vil være fornøyde med, er det heva over enhver tvil at flere i Sp enn førstekandidat Wilfred Nordlund kan le hele veien til Løvebakken. Partiet, som fikk 6,9 prosents oppslutning ved valget i '13, får på målinga hele 21,5 prosents oppslutning, og brutt ned på regioner får partiet 24 prosents oppslutning på Helgeland. Måling er riktignok måling, men at Sp blir årets valgvinner i Nordland er klart lenge før stemmelokalene åpner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags