Bedriftsledere i Nordland: Vi frykter at et nei til tredje energimarkedspakke og Acer kan sette EØS-avtalen i spill

Arve Ulriksen er en av 80 bedriftseiere som har skrevet under et opprop til Stortinget om å ikke sette EØS-avtalen på spill.

Arve Ulriksen er en av 80 bedriftseiere som har skrevet under et opprop til Stortinget om å ikke sette EØS-avtalen på spill.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gunnar Moe og Arve Ulriksen blant en rekke bedriftsledere som har signert et opprop.

DEL

Leserbrev - Ikke skap usikkerhet rundt EØS-avtalen

Vi som bedriftsledere er opptatt av at EU aksepteres som Norges desidert viktigste handelspartner. Nærmere 80 prosent av Norges eksport går til EU.

Vi ser at EØS-avtalen har tjent Norge og norsk næringsliv godt i snart 25 år. Den har gitt små og store bedrifter tilgang til EUs marked på de samme vilkår som våre europeiske konkurrenter.

Vi erkjenner også at Norge er en energistormakt i europeisk sammenheng. Energisektoren – i vid forstand – står for en vesentlig del av arbeidsplassene og størstedelen av vår handelseksport. Dette er også et viktig grunnlag for vekst og utvikling i mange lokalsamfunn. Energisektoren skaper også ringvirkninger for annen eksportrettet næringsvirksomhet.

Nå er det imidlertid skapt stor usikkerhet rundt EØS-avtalen og dermed vårt forhold til EU-markedet. Vi frykter at et nei til tredje energimarkedspakke og Acer kan sette EØS-avtalen i spill. Det vil i så fall skape betydelig usikkerhet for norske bedrifter langt utover de som berøres av selve saken. 

Vi ber om at Stortinget ikke skaper ytterligere usikkerhet om markedsutsiktene for næringslivet i en tid som preges av store og krevende omstillinger. Vi skal blant annet løse klimautfordringene og ønsker å bidra konstruktivt i en europeisk klimadugnad. En slik dugnad må bygge på samarbeid på tvers av landegrenser.

Norge er et lite land med åpen økonomi og stor eksport. Vi er dermed mer avhengig av handel og samarbeid enn de fleste. EØS-avtalen gir den nødvendige forutsigbarheten et utadvendt næringsliv trenger.

Vi som undertegner dette oppropet sier JA til EØS-avtalen, JA til europeisk energisamarbeid og JA til klimadugnaden. Vi forventer at våre øverste politikere gjør det samme!    

Gunnar Moe, CEO/head of mining division LNS, Rana Gruber AS

Trine Stenvold, HR sjef, Nexans Norway AS

Arve Ulriksen, adm. dir, Mo Industripark

Ketil Skår, daglig leder, VB Rørlegger'n Fauske

Arne Juell, adm. direktør, Bodø Energi AS

Roger Abrahamsen, daglig leder, Ballstad Slip AS

Merete Kristiansen, kommersiell dir., Nord Laks

Anders Mjaaland, adm.dir./CEO, Saltens Bilruter AS, Nordlandsbuss AS og Østbø AS

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken