Gunnar Breimo: Jeg har registrert at vår ordfører vil kreve at alternativet med to sykehus blir utredet, men kjære Bård Anders, vi trenger ikke flere utredninger

Gunnar Breimo med klar beskjed til ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø (bildet). Foto: Jill-Mari Erichsen

Gunnar Breimo med klar beskjed til ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø (bildet). Foto: Jill-Mari Erichsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg går ut fra at de som har gått inn for ett sykehus for hele Helgeland, har gjort det ut fra de edleste motiver. Derfor er det litt merkelig at ingen synes interessert i å forsvare sine synspunkter, skriver Gunnar Breimo.

DEL

LeserbrevJeg vet ikke om jeg noen gang tidligere har opplevd et større spontant folkelig og tverrpolitisk engasjement enn i disse dager.

Men så skal det vel også sies at det er langt mellom hver gang vi opplever at hele lokalsamfunn står overfor så store trusler som i dag. Etter mitt syn vil nedleggelsen av lærerutdanningen sparke beina unna Nesna som levedyktig sted. Det samme vil skje med Sandnessjøen, hvis sykehuset skulle bli nedlagt.

Av forståelige grunner er jeg mest opptatt av sykehussaken. Jeg går ut fra at de som har gått inn for ett sykehus for hele Helgeland, har gjort det ut fra de edleste motiver. Derfor er det litt merkelig at ingen synes interessert i å forsvare sine synspunkter. For det må jo være betydelige fordeler som skal oppveie at flere tusen vil få en dårligere akuttberedskap, uansett hvor det nye sykehuset blir plassert. Og at samtlige fødende, enten i Sandnessjøen-området eller i Rana vil få et mye dårligere tilbud enn i dag.

Jeg er også redd for at en tvangsnedleggelse vil skade samarbeidsforholdene mellom politikerne på Helgeland for lang tid framover. Dette kan unngås, hvis man i dagens situasjon med manglende tillit, snur i tide og aksepterer at den beste løsningen vil være å beholde begge sykehusene og utvikle de videre, til beste for samtlige innbyggere på Helgeland.

Jeg er fullstendig klar over at dette vil oppfattes som et nederlag for enkelte, både på det faglige og det politiske plan.

Deres nederlag vil imidlertid være for ingenting å regne, mot det nederlaget den videre ferd vil påføre den tapende part, Alstahaug og/eller Rana.

Når jeg også går inn for å opprettholde Rana sykehus, er det ikke for å være snill, men fordi mange av argumentene for Sandnessjøen kan overføres til Rana.

Jeg har også sans for at en av Nord-Norges største industribyer bør få beholde sitt sykehus. I tillegg kommer at Helgeland, både ut fra geografiske og bosettingsmessige forhold er som skapt for to akuttsykehus.

Erfaringen tilsier imidlertid at det ene ikke bør være underordnet det andre.

Tapet av nærmere 500 primærarbeidsplassene vil være fullstendig ødeleggende for vår kommune, som selvstendig økonomisk enhet. Det er jo snakk om å fjerne de eneste sikre offentlige arbeidsplassene vi har igjen. Kommunens økonomiske evne og mulighet til å videreføre de krav som storsamfunnet stiller vil bli umuliggjort. Blant annet gjelder dette lovpålagte krav om å ta seg av de syke og gamle. Bare for å nevne noe.

Jeg har registrert at vår ordfører vil kreve at alternativet med to sykehus blir utredet, men kjære Bård Anders, vi trenger ikke flere utredninger. Jeg føler meg nokså sikker på at også du allerede ser hva som er best.

Det vi trenger nå er politikere som står opp og sier klart fra at vår kommune ikke under noen omstendighet vil akseptere at et av landsdelens beste sykehus blir nedlagt. Og som sier med bunadsgeriljaen; Nok er nok!

Til slutt vil jeg gratulere alle mine «sambygdinger», inkl. politikerne, med en verdig opptreden ovenfor vår statsminister. En opptreden som uten tvil tjente sakene.

Gunnar Breimo, tidligere ordfører i Alstahaug, tidligere stortingsrepresentant og varapresident i Stortinget

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags