I vedtaket om ny ambulanseplan ble det gjort en tilføyelse om at planen skal evalueres etter ett år. Dette må brukes for alt det er verdt!

HØRINGSKONFERANSE ¬ ñ Framtidens Helgelandssykehus. ¬ Ved Helgelandsbase i Sandnessjøen. ¬  ¬ Helgelandssykehuset ¬  ¬ Gunvald Lindseth ¬  ¬

HØRINGSKONFERANSE ¬ ñ Framtidens Helgelandssykehus. ¬ Ved Helgelandsbase i Sandnessjøen. ¬ ¬ Helgelandssykehuset ¬ ¬ Gunvald Lindseth ¬ ¬

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder for sykehusaksjonen i Mosjøen i leserbrev: Ambulansetjenesten og lokalsykehuset er svært viktig for at vi skal føle oss trygge i hverdagen.

DEL

LeserbrevStyret i Helgelandssykehuset vedtok 14. juni ny ambulanseplan mot tre stemmer. I et leserinnlegg i Helgelendingen dagen før styremøtet, skrev jeg følgende: «Det vil noen ganger måtte oppstå samtidighetskonflikter, selv om Bjørn Haug mener det ikke blir noe problem». Nå har det skjedd!

Den første samtidighetskonflikten oppstod allerede dagen etter at ny ambulanseplan var vedtatt. Da ble en motorsyklist skadd i en kraftig frontkollisjon i E6-Andåskrysset i Mosjøen. Det som skjedde og samtidighetskonflikten det innebar, er godt beskrevet i et leserinnlegg 17. juni i Helgelendingen av Roy Otto Solvang.

«Rask transport til nærmeste sykehus sparer livsviktig tid ved tidskritiske hendelser, slik som akutte hjerte-karsykdommer og alvorlige ulykker»

I tillegg meldte NRK Nordland 16. juni på sin hjemmeside om en utforkjøring ved Bjerkeseth i Hattfjelldal der ambulanse og helikopter måtte rykke ut. En eldre mann og kvinne pådro seg heldigvis lettere skader, og ble sendt med helikopteret til Sandnessjøen der de foreløpig ble lagt på overvåkning. Disse to hendelsene bør få de ansvarlige i Helgelandssykehuset til å ta innover seg hva konsekvensene av fjerning av ambulansen i Hattfjelldal og nedlegging av ambulansestasjonene på Nesna og i Lurøy kan bli.

Vi vet at helikoptertransport er svært usikkert i perioder, særlig vinterstid, og at det kan oppstå samtidighetskonflikter der også. I perioden 01.11. 2006 til 31.10. 2007 ble det gjennomført en studie av ambulansehelikopterets virksomhet i Vefsn, Grane og Hattfjelldal. Der heter det bl.a.:

«Vi registrerte 105 henvendelser fra området i studieperioden. I månedene november – februar greide helikopteret kun å gjennomføre sju av 24 nødvendige oppdrag. I løpet av året ble 79 henvendelser vurdert som medisinsk nødvendige. Av dem greide helikopteret å gjennomføre 42.» Videre står det: «Den klart største årsaken til at helikopteret avviser oppdrag, er uvær, mørke og klimatiske forhold.»

Når det gjelder klimatiske forhold vet vi at det vil bli mer ekstremvær, noe som selvsagt vil innvirke på ambulansetransporten. I vedtaket om ny ambulanseplan ble det gjort en tilføyelse om at planen skal evalueres etter ett år. Dette må brukes for alt det er verdt! Hver gang det skjer samtidighetskonflikter, eller andre hendelser, er det viktig at det blir rapportert eller omskrevet, slik at vi kan samle dokumentasjon til ambulanseplanen skal evalueres.

Hver gang det skjer samtidighetskonflikter, eller andre hendelser, er det viktig at det blir rapportert eller omskrevet, slik at vi kan samle dokumentasjon til ambulanseplanen skal evalueres

Ambulansetjenesten og lokalsykehuset er svært viktig for at vi skal føle oss trygge i hverdagen. Hvis det skjer noe, enten det er akutt sykdom eller en alvorlig ulykke, så trenger vi å komme raskt til et sykehus som kan ta hånd om oss, og sende oss videre hvis det er nødvendig. Nye behandlingsmuligheter har ført til at tiden er en mye mer kritisk faktor i moderne akuttmedisin. Rask transport til nærmeste sykehus sparer livsviktig tid ved tidskritiske hendelser, slik som akutte hjerte-karsykdommer og alvorlige ulykker.

Gunvald Lindset

Leder i sykehusaksjonen i Mosjøen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags