Jeg synes at det er sørgelig og ynkelig at tidligere ordfører, Svein Bogen, ikke er omtalt i Arbeiderpartiets resymé av omstillingen

SAVNES: Leserbrevskribenten skriver at han og flere synes at det er sørgelig og ynkelig at tidligere Ap-ordfører Svein Bogen ikke er omtalt i partiets resymé av omstillingen. Foto: Klaus Solbakken

SAVNES: Leserbrevskribenten skriver at han og flere synes at det er sørgelig og ynkelig at tidligere Ap-ordfører Svein Bogen ikke er omtalt i partiets resymé av omstillingen. Foto: Klaus Solbakken

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LESERBREVJeg gratulerer Rana arbeiderparti med 100 års jubiléet. Partiet har opp gjennom tiden fått fremmange solide lederskikkelser og partiet har betydd mye for utviklingen av Ranasamfunnet.

Partiets politikk var tradisjonelt formet på grasrota i partiet, i partilagene. Dette skapte et samlende arbeiderparti der folk bidro, kjente seg igjen i politiske beslutninger og støttet lojalt beslutninger som ble fattet.

En annen faktor som bidro sterkt til samfunnsutviklingen, var Mo Jern og metall arbeiderforening i Rana, høyst respektert og krevende maktfaktor. Mange toneangivende ledere i Mo Jern og metall arbeiderforening har betydd mye i utviklingen av Ranasamfunnet.

Rana arbeiderparti og Mo Jern og metall arbeiderforening sammen med en Arbeiderpartiregjering, dannet gode forutsetninger for omstillingen i Rana. Den mest sentrale av alle, var Arbeiderpartiets Industriminister Finn Kristensen, ledet arbeidet fremt til omstillingsvedtaket i Stortinget.

At en vellykket omstilling i Rana markeres og at Rana arbeiderparti står i spissen for markeringen i forbindelse med 100 års jubiléet, er naturlig. Feiringen med valgte tema har imidlertid fått en lei bismak.

Jeg, og mange med meg, synes at det er sørgelig og ynkelig at tidligere ordfører, Svein Bogen, ikke er omtalt i Arbeiderpartiets resymé av omstillingen i Rana Blad. Kan årsaken være utmeldingen av partiet noen år tilbake med bakgrunn i partiets holdning til oljeboring i nord, samt ønsket å protestere mot samarbeidspartnere partiet valgte nasjonalt? Tro meg, mange i Rana og utenfor mener det samme.

Selv med en krevende omstilling, ble Rana kommune flere år kåret til topp næringslivskommune i nasjonale kåringer på 90-tallet

Hans arbeid og strategi i forbindelse med omstillingsvedtaket, skapte lokale forutsetninger for en vellykket omstilling. Som ordfører for arbeiderpartiet fra 1987-2003, og i kraft av dette som styremedlem i Rana invest, som styrets nestleder i Rana utviklingsselskap, og som synlig og handlekraftig tilrettelegger for næringsutvikling i vanskelige tider i Rana. I tillegg var han sentral i Mo Jern og metall som premissgiver gjennom konsekvensutredninger forut for stortingsvedtaket.

Selv med en krevende omstilling, ble Rana kommune flere år kåret til topp næringslivskommune i nasjonale kåringer på 90-tallet. Hvor er Rana idag når forutsetningene er langt bedre? Vi har mistet noe på veien.

Det er vanskelig å forstå at Rana arbeiderparti velger å ta disse resultatene ut av sin historiske CV.

Tidene endrer seg og idag ser vi et Ranasamfunn med betydelige kløfter mellom det kommunale beslutningsystem og befolkningen i viktige saker. Her har arbeiderpartiet med sin grunnleggende ideologi, et spesielt ansvar de neste 100 år for igjen å bygge samforståelse og solidaritet i hele befolkningen i Rana blant annet ved å stå ved sin organisering, sine symboler, tradisjoner og verdier.

Eivind Krokmo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags