Gå til sidens hovedinnhold

Dere gikk til valg med «to barnehageopptak» som ett satsningsområde og en fanesak. Når skal dette opp til diskusjon her i Rana?

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad-leser spør de nyvalgte politikerne om når det blir to barnehageopptak.

leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gleden er stor i hjemmet. To streker. Vi skal bli foreldre. Så begynner vi å telle. Når kommer arvingen? I månedsskifte februar/mars. Da er vi på rettsida med tanke på barnehageopptak. Eller er vi det? Han skal jo bli født før 1.september, men månedene er mange og lange fra termindato til oppstart i barnehage. Det er skremmende at fra den dagen vi visste at vi skulle bli foreldre, har vi også bekymret oss og spekulert på hvordan vi skal løse problemet med barnepass når permisjonen er over.

28.februar 2015 kom gutten vår til verden, og lykken var stor. Det var viktig å få barnets personnummer kjapt, slik at vi kunne søke om barnehageplass med en gang og få en god søkedato. Dette var nesten viktigere enn å registrere navnet hans. Urovekkende synes jeg. Jeg stiller også spørsmålstegn ved at det er søkedato som er gjeldende for hvor barnet ditt havner i køen, framfor når barnet er født. Med andre ord, du må være snar nok, og aller helst søke om plass før barnet er født, om det hadde vært mulig.

Vi håpet at det skulle løse seg med barnehageplass siden far i hjemmet er student. Campus Helgeland legger til rette for studenter, med prioriterte plasser i to barnehager. Så flott, tenkte vi en kort stund. Denne «fordelen» kunne vi heller ikke benytte oss av, for den følger kun hovedopptaket i august. Da fikk vi beskjed om at gutten vår på seks måneder var for ung. Hvis studentplassene ikke blir benyttet tilbakeføres de til kommunen. Dermed mistet vi sjansen der også, for vi får ikke stå på venteliste som student med prioritert plass. Den forsvinner så fort kommunen har fått tilbake plassene.

Så sitter vi her, som så mange andre foreldre. November er kommet. Vi får ikke barnehageplass før i august, og permisjon og ferie er «brukt opp» i midten av februar. Dagmammaer vokser ikke på trær, og det koster dyrt å gå hjemme uten lønn. Hva skal vi gjøre da? «Dere får jo kontantstøtte». Som dere vet kan ikke den veie opp for mange måneder uten lønn. Vi er så heldige å ha ei bestemor som er pensjonist og i god form. Hun kan være dagmamma, mens vi er på skole og jobb. Hva med alle de andre? Som ikke har noen i familien som kan hjelpe til? Som ikke har råd til å være hjemme uten lønn? Som ikke får plass hos dagmamma heller, for der er det også fullt? Hvordan skal de løse situasjonen?

Til dere som nå har kommet til makta i vår kommune, kommunen med mål om å nå 30.000 innbyggere. Dere gikk til valg med «to barnehageopptak» som ett satsningsområde og en fanesak. Når skal dette opp til diskusjon her i Rana? Skal dere vente på en avgjørelse fra høyere hold før dere gjør noe? Arbeiderpartiet har jo allerede vedtatt på sitt landsmøtet at de vil jobbe for ei lovfesting av to barnehageopptak i året. Vil det skje en endring med tanke på barnehagesituasjonen i Rana, annet enn kutt?

Så inntil vi vet noe mer, så er vel løsningen klar. Neste gang blir det, som omskrivingen av en kjær julesang sier: «O jul med din glede og barn i august». For det er så lett å planlegge slik.

Charlotte Ånonli

 

Kommentarer til denne saken