Gå til sidens hovedinnhold

High Five for Frikultbarnehagen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Frikultmodellen fokuserer på kjærlighet til – og respekt for – alt levende. Dette synes jeg er flott i en ellers så modernisert hverdag der teknologi og passivitet tar opp mye av vår tid, skriver en Rana Blad-leser.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av og til får jeg inntrykk av at småbarnsforeldre er noe skeptisk til friluftsbarnehager, og vil med dette innlegget gi uttrykk for mine erfaringer og underbygge det med noe forskning på området.

Jeg har en sønn på 20 måneder som går i frikultbarnehagen avdeling Ytteren og stortrives. Vi kunne ikke ha vært mer heldige som fikk plass her! Aldri en tåre når vi sier hade og alltid blid når vi henter. Det er rom for vekst, utvikling og tilrettelegging og ansatte som er der for barna våre. Hvem liker ikke å spise lunsjen sin foran et bål eller å sove under åpen himmel og våkne til fuglesang? Det er flott å se hvilken innflytelse natur kan ha for de små. Frikultmodellen fokuserer på kjærlighet til – og respekt for – alt levende. Dette synes jeg er flott i en ellers så modernisert hverdag der teknologi og passivitet tar opp mye av vår tid.

Mange studier viser at barn er mer aktive når de er ute kontra inne, og med tanke på hvor mye barn utvikles over kort tid er det viktig at de får utfolde seg i frilek uten bestemte rammer. Det å ha tilgang til ulendt terreng og natur hindrer passivisering i for eksempel disse eller sandkasselek. Passive barn har en tendens til å velge passive leikformer, både i barnehage og på hjemmefronten. Derfor vil utflukter og turer i nærområdet være gunstig for å få småtrollene mer aktive og interesserte i omverden. Dette vil igjen påvirke motorikken i positiv retning.

Videre sier forskning at barn i naturbarnehager har tendens til raskere utvikling av grovmotorikk, som for eksempel balanse og kroppsbeherskelse, mens det er liten forskjell på utvikling av finmotorikk sammenlignet med andre barnehager. De vil derfor ikke bli hengende etter i presisjonsoppgaver slik som tegning, form og farge som mange kanskje tror. Selv om de er mye ute og har begrenset tilgang til papir, malekoster og klosser, er det utrolig hvordan man kan pynte en kongle eller stable småstein bare man bruker fantasien!

Har selv tenkt at overgangen fra ”ut på tur aldri sur” til skolebenken vil være en hard omstilling, men god stimuli i aktivitet og utfoldelse gjennom tidlig oppvekst vil altså bare gagne barnet positivt

 

Mest fascinert blir jeg over forskning på lese- og skrivevansker koblet opp mot fysisk aktivitet og motorikk. Det viser seg at jo bedre motorikk og kroppsbeherskelse et barn har, jo mindre sannsynlig er det at det vil plages med konsentrasjonsvansker på skolen. Har selv tenkt at overgangen fra ”ut på tur aldri sur” til skolebenken vil være en hard omstilling, men god stimuli i aktivitet og utfoldelse gjennom tidlig oppvekst vil altså bare gagne barnet positivt.

Tilslutt ønsker jeg bare å nevne at man selvfølgelig må finne barnehage ut fra ens eget og barnets behov, men understreke at vi er meget fornøyde med vårt valg av barnehage. Både fordi deres overordnede mål er å ha hele barnet i fokus, med stikkord som nærhet, selvstendighet og kreativitet inkludert, men også fordi de ansatte ser ut til å elske jobben sin og tar så godt vare på det dyrebareste vi har!

Med dette ønsker vi å sende en sommerhilsen til frikultbarnehagen på Ytteren, og en ekstra stor high five til ledelse og ansatte i Måltrosten!

Jennifer Michaelsen

 

Kommentarer til denne saken