Står alle eierne bak Helgeland Kraft i dette misbruket av «Norges gull», hvis eneste mål må være, på destruktiv måte, å øke utbyttet i selskapet, eller er det bare den største eieren Rana som er medskyldig?

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev BITCOIN - ny moderne industriell æra. Dette var hva Ranas ordfører trodde da Bitfury etablerte seg i Rana 20. mars i år.

Også fremtredende industriledere i Rana støttet utsagnet, til og med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Bellonas Rauna Haug Khoury er for en slik fremtidsrettet verdiskapning.

Hva er og gjør Bitfury

Bitfury er et selskap som «graver» etter den første kryptovalutaen, lansert i 2009 under navnet Bitcoin. Siden er det lansert ca. 1500 nye kryptovalutaer.

Før jul i fjor ble Bitcoin omsatt for ca. 160 000 kroner per stykk, nå er verdien redusert til ca. 50 000 kroner.

Mynten er 100 prosent svart, bare eieren har nøkkelen til banken (Bitfury). Mister han den er pengene tapt. Ingen myndigheter har innsyn og støtter kryptovalutaer.

Bitcoin er i likhet med øvrige kryptovalutaer et spekulasjonsobjekt eller et pyramidespill. Programmet som har «gjemt» myntene krever ekstremt mye datakraft og strøm for å «grave» dem frem.

Bitfurys strømforbruk er omtrent like stort som alle husholdningene i Rana og kunne vært brukt til å produsere ca. 25 000 tonn aluminium i Mosjøen.

Bitcoins historie

Kina var ved inngangen til 2017 den største utvinner og markedsleder for Bitcoin, men ved årsskiftet 2018 la Kina ned forbud mot handel med kryptovaluta og nedtrapping av utvinning.

India, Sør-Korea og Thailand innfører fra 2018 registreringskontroll med navn på alle kryptoneiere. Russlands president Putin, Canadas sentralbanksjef og Norges Siv Jensen krever også det samme.

Australia åpner nå nytt kullkraftverk for å få nok strøm til produksjon av Bitcoin.

Bitcoins globale strømforbruk er nå dobbelt så stort som alle norske husholdninger, det vil si ca. 80 milliarder kilowattimer i året. Samtidig planlegger russiske bitcoingravere å investere ca. en milliard kroner i Alvdal for å produsere Bitcoins og en norsk investor vil flytte de kinesiske bitcoinanleggene til Norge.

Når forbud mot kryptovalutaer eller registreringskrav blir internasjonale, kollapser pyramidene da fundamentene er basert på gambling, svart økonomi, svindel og skatteunndragelser.

Konsekvenser for Norge

Våren 2018 investerte Bitfury 270 millioner kroner og etablerte et bitcoinanlegg i Mo i Rana.

Strømforbruket er ca. like stort som alle husholdningene i Rana og kunne, som tidligere nevnt, vært brukt til å produsere ca. 25 000 tonn aluminium i Mosjøen.

Alcoa Norway ANS, som eier Alcoa Mosjøen må dekke ca. 85 prosent av sitt strømbehov fra Vattenfall i Sverige og har nettopp inngått en 15-årskontrakt med Kvitfjell/Raudfjell om strømleveranse fra vindparken på Kvaløya i Troms.

Eksportverdien av den aluminiumen som kunne vårt produsert med den strømmen som svis av i Mo i Rana, for å tilfredsstille pyramidespillet Bitcoin, utgjør en halv milliard kroner.

Nå er navnet Vattenfall noe villedende da en stor del av el-produksjonen i Sverige er atomkraft, men elkraftnettet i Europa balanseres med å koble inn og ut kullkraftverk.

Utslippet av CO2 ved å kompensere for de bortkastede ca. 0,3 milliarder kilowattimer gir et utslipp på ca. 300 000 klimakvoter à kr 200 tilsvarer 60 millioner kroner.

Hvorfor ta en slik kostnad

Det argumenteres med at innsyn og tilgang på blokkjedeteknologien forsvarer kostnadene.

Tullprat - i beste fall uvitenhet - kynisk sløsing med vår reneste energikilde – eller det som verre er...

Hvis vi ser på verdifallet på kryptovalutaene etter krakket ved juletider 2017 så ligger det mellom 70 og 90 prosent med to unntak, der fallet var ca. 50 prosent.

Det ene er Ethereum, designet for smartkontrakter med vesentlig bedre muligheter for tilpasninger enn Bitcoin og derfor ble valgt av Putin som forhandlingspartner for en eventuell russisk kryptovaluta.

Den andre er den kinesiske kryptovalutaen, NEO, som har stor likhet med Ethereum, men i tillegg er åpen og tilpasset nasjonal lovgivning og generelle krav fra banker.

Visjoner

En ny internasjonal handelsvaluta blir nødvendig, US dollar står for fall, Kina med sin maurflittige befolkning, fire ganger større enn USAs, vil snart dominere.

Vi så at det engelske pund og nå dollaren ble og blir misbrukt i ulike sammenheng og jeg antar få stater ønsker at Kinas CNY overtar – derfor må en kryptonvaluta bli den nye digitale handelsvalutaen, gjerne kinesiske NEO, men den må være kontrollert og garantert av alle lands nasjonalbanker i en blokkjede,

Lokalkraft

Helgeland Kraft er eid av 14 kommuner og skriver «Vårt mål er å være en aktiv verdiskaper».

Står alle eierne bak Helgeland Kraft i dette misbruket av «Norges gull», hvis eneste mål må være, på destruktiv måte, å øke utbyttet i selskapet, eller er det bare den største eieren Rana som er medskyldig?

Har Rana kommune, Mo Industripark og Helgeland Kraft forsikret seg om og fått løfte om at Bitfury vil operere i henhold til norsk lovgivning og som pålagt av alle banker og aksjeselskaper å rapportere om innskyteres formue, kjøp, salg, fortjeneste eller tap i løpet av året?

Knut Hauknes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken