BitFury: Denne virksomheten er destruktiv både for den enkelte og samfunnet og må stoppes før den har påført oss uopprettelige skade

Ordfører Geir Waage vil jobbe for at Bitfury får bli i Rana. Her fra åpninga i mars under åpninga av datasenteret sammen med Valery Vavilov i Bitfury group, Mip-direktør Arve Ulriksen og Helgeland krafts adm.dir. Arild Markussen.

Ordfører Geir Waage vil jobbe for at Bitfury får bli i Rana. Her fra åpninga i mars under åpninga av datasenteret sammen med Valery Vavilov i Bitfury group, Mip-direktør Arve Ulriksen og Helgeland krafts adm.dir. Arild Markussen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis bare Bitcoin skal være MIPs bidrag til økt industrivirksomhet og verdiskapning i Rana, så er det bare en ting å si: Strykkarakter, skriver Knut Hauknes.

DEL

Leserbrev Nei, markedsdirektør i MIP, Jan I. Gabor, vi fordømmer ikke teknologiselskap!

Det vi gjør, med 10 års erfaringsbakgrunn, er å fordømmer en spillepyramide, bygd på en kryptonvaluta kalt Bitcoin. Dette er en virksomhet rettet mot svartøkonomi, skatteunndragelser og som med sin mangel på innsyn er tilpasset kriminalitet - og terrorvirksomhet.

Du sier "Digital valuta må, på lik linje med tradisjonelle banker, reguleres og overvåkes".

Har BitFury, når de etablerte seg her, virkelig lovet i likhet med Norske banker og aksjeselskaper å melde inn alle sine norske innskytere med beholdning, tap og vinning i løpet av året. Hvis så er tilfelle. er dette nytt for meg og jeg imøteser et Ja eller Nei.

Hvis svarer er Nei, opererer BitFury i strid Norges lover og med dine utsagn.

Du skriver at å mistenke Bitcoin for å være involvert i kriminell virksomhet er en fornærmelse og at Microsoft aksepterer Bitcoins. Hva med Bot-skandalen i 2013 og med bitcoinselskapet MT Gox svindelkolaps i 2014? 

Hvorfor har både Google og Facebook stengt sine sider for kryptoreklame?

Ellers kan det opplyses at flere titalls land har forbudt kryptovaluta. De to største som omfatter ca. en tredjedel av verdens befolkning, Kina og India, har forbudt Bitcoin og 80-90% av de virksomhetene som tidligere aksepterte Bitcoin gjør det ikke lenger. (Hvis du eksempelvis i fjor, uke 46, fikk betalt kr 10 000 i Bitcoins og du neste uke ville ta dem ut så var det mindre enn kr 6 000 tilbake - ville du da neste gang fortsatt akseptere Bitcoin som betaling?)

Russland har innført strenge restriksjoner på Bitcoin, men da 2,5-3 millioner russere har plasser sine sparepenger i Bitcoin og da angivelig 350 000 er opptatt med å grave etter bitcoins i 75 000 anlegg, så er vel landet så langt nede i hengemyra at det ikke er bare å komme seg opp - spesielt når verdien av Bitcoin på et år er redusert til en under en femtedel.

Nå har Putin oversendt problemet til Dumaen og Bitcoinselskapene der søker seg til Norge. Et, Artic Catch, er allerede på plass i Vardø og et annet skal til Alvdal.

Erik Solberg vil ta med seg 50 % av anleggene fra Kina og til sammen er det i dag etableringsplaner for kryptoanlegg tilsvarende 50 % av Norges totale elektrisitetsproduksjon - så da vil vi ha overgått Las Vegas som spillebule.

Det er fra industriledelsen Rana skrevet mange pene og rosende ord om Sirkulær økonomi, i både lokal- og landsdekkende presse. Vi er alle enige i prinsippene om gjenbruk, resirkulering, bærekraft og grønn energi. Det samme gjelder Helgeland Krafts mål om å være en aktiv verdiskaper. 

Som innbyggere i Helgelandskommunene er vi alle de reelle eierne av aksjene i Helgeland Kraft og det er vår oppgave å følge med at de vi har valgt til å forvalte våre verdier gjør dette på en god, fornuftig og bærekraftig måte innenfor gjeldende forretningsskikk og lovverk.

Etter min mening vil BitFfury med sin øding av store mengder grønn vannkraft i konflikt med norsk lovverk, uten at det gir noen form for verdiskapning,  være så fjernt fra alt som heter "Sirkulær økonomi" og "aktiv verdiskapning" som det går an å komme. 

Denne virksomheten er destruktiv både for den enkelte og samfunnet og må stoppes før den har påført oss uopprettelige skader.

PS: Et produksjonsanlegg av kryptovaluta er ikke et "datasenter" og har ikke patent på blokkjedeteknologien og jeg vil gjerne høre hva MIP har på gang som de mener kan forsvare denne enorme ressurssløsingen.

Hvis bare Bitcoin skal være MIPs bidrag til økt industrivirksomhet og verdiskapning i Rana, så er det bare en ting å si: Strykkarakter. 

Knut Hauknes

Tidligere ansatt i Helgeland Kraft og i en periode Formann i Næringspolitisk utvalg i Hovedstyret for Norges Ingeniørorganisasjon NITO

Sjonhagenvegen 115, 8725 Utskarpen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken