BitFury: Samfunnet taper årlig over 54 millioner kroner i avgift. For denne summen kunne vi lønnet ca. 100 lærere eller sykepleiere

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

40 arbeidsplasser, men til hvilken pris?, spør Knut Hauknes i dette leserbrevet.

DEL

Leserbrev Mats Hansen er forarget at jeg ikke har tro på BitFury og Bitcoin-produksjon.

Jeg ser ikke noen reell verdi i en Bitcoin. Du kan ikke sette pengene i en «ekte» bank, eller betale en normal mentalt utrustet håndverker for en tjeneste med en bitcoin, Det eneste måten å bli kvitt en bitcoin på er hvis en enda større «idiot» vil kjøpe den – et typisk pyramidefenomen.

La oss se på det årlige strømforbruket som BitFury har i Rana. 340 millioner kilowattimer per år.

De har fått overbevist «noen» om at dette er industri og slipper å betale 16 øre i strømavgift som vi normale strømkunder må. Samfunnet taper da årlige over 54 millioner kroner i avgift. For denne summen kunne vi lønnet ca. 100 lærere eller sykepleiere som kunne vært med å lære og redde liv, i stedet for de 40 arbeidsplassene som i følge Mats Hansen må til for å «drepe» 0,34 milliarder kilowattimer. 

En tapt grønn kilowattime vil bli erstattet med en kullkrafttime, ettersom strømnettet balanseres med kullkraftverk. Et kullkraftverk slipper ut en klimakvote for hver 1000 kWh de produserer.

Tapet i Bitfurys anlegg utgjør derved ca. 340 000 klimakvoter, eller tilsvarende befolkningen i en by på 34 000 innbyggere.

Jeg har aldri angrepet blokkjedeteknologien. Jeg har tidligere pekt på det utviklingsprosjektet transportgiganten Mærsk og IBM har drevet med i noen år og som de håper å få godkjent i år, men hvor Norge er fraværende. Her burde Mo Industripark og Mo havn vært på banen.

Teknologisk ansees Bitcoins blokkjede å være foreldet. Russland har valgt å se nærmere på Etherium, en plattform designet for å levere smartkontrakter. Kina satser på NEO som skal være hakket bedre, der den også lar seg underkaste samfunnets spilleregler. I Norge har vi IOTA som har erstattet blokkjedeteknologien med en revolusjonerende ny type blokkløs distribuert database kalt Tangle.

Hvem som egner best til hva får tiden vise, men vi trenger en ny handelsvaluta, en kryptovaluta underlagt Verdensbanken, med et styre oppnevnt av alle lands nasjonalbanker.

Jeg skal begrunne dette nærmere:

England med sitt Samvelde hadde før siste verdenskrig kontroll over en fjerdedel av verdens befolkning og Britisk £ var den selvskrevne handelsvalutaen hvor et £ tilsvarte vekten av ca. 8 gram gull.

I 1944 lå England på ryggen, Samveldet var i oppløsning og USA som ikke hadde krigshandlinger på egen jord, fant tiden inne til å overta.

USA kalt de allierte til en konferanse i Bretton Woods. Her ble Verdensbanken og Pengefondet (IMF) opprettet hvor verdenshandelen og valutakursene ble regulert. USA overtok ansvaret for alle verdens valutareserver ved å sette sin gullbeholdning som garanti til 35 dollar per unse gull (ca. 28,35 gram).

Dette fungerte rimelig godt de første 30 år. Kurven over USAs handelsbalanse lå flat på 0-streken, men gullet ble på grunn av inflasjon etter hvert svært billig og 1. juli 1971 sendte Sveits sin dollarbeholdning til USA og ba om å få tilsvarende gullmengde returnert. Da Frankrike gjorde det samme 5. august svarte president Nixon at garantien ble oppsagt.

Gullprisen steg raskt og under finanskrisen ble gull omsatt for ca. $ 1800, dvs. en økning på ca. 50 ganger.

Dette medførte en 20-årig lang uro i valutamarkedet med inflasjon og høye renter. Også i Norge hadde vi rentesatser mellom 15-20 %. USA har siden slitt med store underskudd på sin handelsbalanse.

Så skjedde det som endret verden i det herrens år 1978. President Deng Xiaoping i Kina (han som sa at det ikke var så nøye om en katt var hvit eller svart, bare den fanget mus) proklamerte til omverdenen at Kina gikk ut av isolasjonen – nå har vi åpent hus. Vi har verdens største og flittigste befolkning samt gunstigste lønnsnivå. Etabler dere her og jeg skal garantere at dere skal bli rike. Det skjedde i et slikt tempo og omfang at Kina nå, i følge Verdensbanken, er gått forbi USA som verdens største økonomi.

(Norge kan ennå kjøpe «alt» for oljepenger, men USA skjærer tenner over tomme produksjonshaller.) Innenlandsvalutaen CNY ønsker Kina å regulere fritt, men ved å opprette en stabil offshorevaluta CNH garantert mot gull, har de lokket en rekke land til å flytte sin reservevaluta fra USA til Kina. Dette gjelder først og fremst arabiske og afrikanske land.

Konklusjon: På høy tid at verden blir enig om å opprette EN verdensomspennende Kryptovaluta som ikke er dominert av et enkeltland.

Knut Hauknes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken