Her lever Rana virkelig opp til nabokommunenes utsagn «ska ha - ska ha» - jeg skammer meg som ranværing

Vil bli: Ordfører Geir Waage vil jobbe for at Bitfury får bli i Rana. Her fra åpninga i mars under åpninga av datasenteret sammen med Valery Vavilov i Bitfury group, Mip-direktør Arve Ulriksen og Helgeland krafts adm.dir. Arild Markussen.

Vil bli: Ordfører Geir Waage vil jobbe for at Bitfury får bli i Rana. Her fra åpninga i mars under åpninga av datasenteret sammen med Valery Vavilov i Bitfury group, Mip-direktør Arve Ulriksen og Helgeland krafts adm.dir. Arild Markussen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Knut Hauknes med tilsvar til Rana Blads leder: Nå er det Rana Blad som er på bærtur.

DEL

Leserbrev Da BitFury startet sitt anlegg for "graving" etter Bitcoin skrev Rana Blad at Bellona støttet etableringen av grønne datasentre. Jeg skrev da at nå var Bellona på bærtur.

Bellona kom da tilbake og sa at de var mistolket av Rana Blad. Bellona er positiv til datasentre, men ingenlunde av kryptoselskapene og deres misbruk av betegnelsen "Datasenter" for å få tilgang på enorme mengder billig strøm fra norsk vannkraft til "graving" etter en digital valuta som for samfunnet er verdiløs, kun tjener som pyramidespill, skattesvindel og kriminell overføring av svarte penger.

Nå har flertallet av partiene i Norge bestemt seg for å sette ned foten og forlangt at selskapene i det minste betaler normale strømavgifter - skulle bare mangle.

Nå er det "Leder" i Rana Blad 10.12. som virkelig går ut på bærtur.

Rana Blad slakter stortingsflertallets vedtak som gjør at Bitfury må betale 62,5 millioner istedenfor 1,6 millioner. Det betyr at Rana Blad mener samfunnet skal subsidiere 30 arbeidsplasser med 2 millioner per arbeidsplass i Rana for bruk av strøm som kunne gitt 5 ganger så mange arbeidsplasser i verdiskapende industri med et eksportpotensiale på en en halv milliard. Her lever Rana virkelig opp til nabokommunenes utsagn "ska ha - ska ha" - jeg skammer meg som ranværing.

Noen kaller kryptoselskapene for "bankvirksomhet" andre for "aksjeselskaper".

Kryptoselskapene er basert på 100 % anonymitet. Mister "bankkunden" eller "aksjeeieren" kontonummeret er "pengene" tapt for alltid.

Etter norsk lov skal alle banker eller aksjeselskaper rapportere Innskyternes eller aksjeeiernes beholdning ved årets slutt. Denne rapporteringsplikten av norske borgere gjelde også for de fleste lands banker. Bare noen "bananrepublikker" profiterer på å ikke slutte seg til slike internasjonale avtaler.

Håper Norge ikke ønsker å komme blant "bananrepublikkene" og krever at kryptoselskapene i det minste får samme rapporteringsplikt som normale banker og aksjeselskaper. Kommer det kravet, som en rekke land har innført, forsvinner selskapene.

Den andre løsningen er, som flere andre land gjør, nekte dem å drive sin virksomhet i landet.

Gjøres det ikke nå, blir det stadig vanskeligere, samfunnet blir stadig mer og mer avhengig av mafiavirksomhet og kriminelle karteller. Hvor store valutainntekter mister eksempelvis land som Mexico, Columbia eller Afghanistan og hvor mange mister sitt levebrød hvis all narkotikavirksomhet ble stoppet. Eksempelvis gikk England i sin tid til krig mot Kina og okkuperte Hong Kong for å kunne fortsette sitt opiumsalg til landet.

Knut Hauknes

Abonnent av Rana Blad

Sjonhagenvegen 115, 8725 Utskarpen


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken