Like skuffende som det er uforståelig at Høyre, FrP og Venstre ikke vil sikre disse viktige kompetansearbeidsplassene i Mo i Rana

VIKTIG: NRK er en viktig allmennkringkaster, og i Nordland er NRK det eneste mediet som dekker hele fylket, skriver Bjørnar Skjæran.

VIKTIG: NRK er en viktig allmennkringkaster, og i Nordland er NRK det eneste mediet som dekker hele fylket, skriver Bjørnar Skjæran.

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre, Frp og Venstre setter 130 arbeidsplasser i Mo i Rana i fare, skriver Bjørnar Skjæran.

DEL

LeserbrevRana i begynnelsen av oktober sto NRKs framtidige finansiering på sakskartet. Dette er en særdeles viktig sak, både i et nasjonalt perspektiv, og for byen Mo i Rana. I sin innstilling tok fylkesrådet til orde for at NRK må sikres ei solid og forutsigbar offentlig finansiering, både for å ivareta sin rolle som allmennkringkaster, og for å sikre selvstendig og solid tilstedeværelse i distriktene. Begge deler er viktig i et demokratiperspektiv. I Nordland er NRK det eneste mediet som dekker hele fylket, og ei usikker finansiering kan fort sette distriktskontorene i fare.

Ordfører Geir Waage besøkte samtlige partigrupper, og ba om at fylkestinget i tillegg støttet ekspertutvalgets anbefaling om å erstatte dagens kringkastingsavgift med en husholdningsavgift, basert på den tyske modellen. Han understreket at denne modellen sikrer både NRKs finansiering og viktige arbeidsplasser ved NRKs lisenskontor og Statens innkrevingssentral. Ordførerens budskap til fylkestinget var svært tydelig: «130 arbeidsplasser i Mo i Rana kan stå i fare, dersom Stortinget lander på feil finansieringsmodell. Dette er viktige kompetansearbeidsplasser. Etableringene var avgjørende for den vellykkede omstillingen på 90-tallet, og virksomhetene er selvsagt like viktige i dag».

Etter mitt syn var saken enkel å håndtere. Arbeiderpartiets utgangspunkt i saken var å bidra til å sikre NRK ei solid og forutsigbar finansiering. NRK er en viktig allmennkringkaster, og i Nordland er NRK det eneste mediet som dekker hele fylket. Fylkesrådets innstilling ivaretok dette på en meget god måte.

Dette er en særdeles viktig sak, både i et nasjonalt perspektiv, og for byen Mo i Rana

Ordførerens innspill om også å ivareta arbeidsplassene i Mo i Rana sto på ingen måte i motsetning til dette, tvert imot. Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe framsatte derfor umiddelbart et tilleggsforslag i tråd med ordførerens innspill, og våre samarbeidende partier sluttet seg raskt til dette.

Høyre, FrP og Venstre valgte å stemme mot vårt forslag i fylkestinget. Det gir et svært dårlig signal, både til Stortinget og til ansatte ved Lisenskontoret og Statens Innkrevingssentral. Det er etter mitt syn like skuffende som det er uforståelig at Høyre, FrP og Venstre ikke ville være med å sikre disse viktige kompetansearbeidsplassene i Mo i Rana, og ei solid og forutsigbar finansiering av NRK.

Bjørnar Skjæran

Leder i Nordland Arbeiderparti og gruppeleder i fylkestinget

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags