Gå til sidens hovedinnhold

For dem som måtte tro at dette er et luftslott og en ny Terraskandale kan jeg berolige

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Knut Hauknes har skrevet flere kritiske leserinnlegg om bruk av norsk kraft til utvinning av kryptovaluta. Han er spesielt kritisk til BitFury sin etablering i Mo i Rana, og har kritisert både Rana kommune og Helgeland Kraft. Innleggene er dessverre full av feil og fremhever ikke de positive mulighetene knyttet til teknologien bak kryptovalutaene, blokkjedeteknologien.

Blokkjedeteknologien kan redusere kostnader, bidra til økt åpenhet og sikkerhet og redusere korrupsjon og fattigdom. Teknologien er av enkelte spådd å få like stor betydning i fremtiden som internett har fått. Som med all ny teknologi kan det vise seg at dette ikke stemmer, men mulighetene som beskrives av bedrifter og IT-folk sier meg at potensialet i alle fall er tilstede.

Det siste året har jeg jobbet som prosjektleder for produksjonen av datakontainere til den hittil største datasenteretableringen i Norge. Da BitFury ville etablere seg i Mo Industripark tok de kontakt med oss i Momek Group for å få hjelp til å bygge datakontainere som de kunne sette sine dataservere i. Dette ble starten på en lærerik reise inn i et nytt forretningsområde for selskapet, og en personlig reise inn i en verden basert på en forbløffende teknologi.

I tillegg til å jobbe som prosjektleder i Momek, er jeg som noen vet også lokalpolitiker og sitter i kommunestyret i Rana for Venstre. Jeg har derfor også kjent på ansvaret for å sette meg inn i det jeg har jobbet med. Ja, det finnes utfordringer knyttet til mining av kryptovaluta, men jeg skal her trekke frem de positive mulighetene som finnes i teknologien bak kryptomining. Men først vil jeg påpeke at ja, Bitcoin og andre kryptovalutaer kan brukes som spekulasjonsobjekt. På samme måte som aksjer, eiendom, strøm, olje og mye annet.

Så hva er egentlig blokkjedeteknologi og hva kan det brukes til? Enkelt forklart er navnet blokkjede ganske beskrivende. En blokkjede er en kjede med blokker som er koblet sammen. Hver blokk i kjeden består av informasjon, og hver blokk i kjeden er basert på forrige blokk. Som igjen er basert på den før, før det hele ender opp i en startblokk. Dette betyr at hver blokk i en blokkjede inneholder all informasjon og alle transaksjoner i de foregående kjedene. Blokkjeder er altså åpne og ikke lukkede systemer slik enkelte tror og påstår.

Blokkjeder kan brukes til alt fra sikker overføring av helsejournaler og kontrakter til kjøp av kraft. Det har potensial til å bli et paradigmeskifte – men det vil ta tid. Dette sier Roman Vitenberg, UiOs fremste ekspert på teknologien, til digi.no (https://www.digi.no/artikler/blockchain-i-startgropa-kan-bli-tidenes-it-revolusjon/433194).

Her er noen eksempler jeg har kommet over den siste tiden:

-IBM og Maersk samarbeider om å bruke blokkjedeteknologi innen global handel. (https://e24.no/boers-og-finans/a-p-moeller-maersk/gigantene-maersk-og-ibm-samarbeider-blokkjede-skal-revolusjonere-handelen/24234210)

-Det statlige norske foretaket Entra bygger nå et bygg i Trondheim de kaller Powerhouse. Bygget skal ha solceller på taket og skal gi strøm til nabobyggene. Transaksjonene av penger og strøm skal skje via blokkjeden IOTA. (https://www.tu.no/artikler/dette-taket-skal-gi-strom-til-naboene/447082)

-DNB har gått sammen med flere andre internasjonale banker i prosjektet «Marco Polo» (https://e24.no/boers-og-finans/dnb/dnb-inngaar-globalt-blokkjedesamarbeid-med-flere-storbanker/24267065)

-Flere departementer i USA, for eksempel innen helse, har satt blokkjedeteknologi høyt på agendaen. Flere land har også fått på plass egne nasjonale strategier for denne teknologien, for eksempel Nederland og Estland.

-Regjeringserklæringen til vår regjering sier: vurdere hvordan blokkjedeteknologi kan legge grunnlag for ny verdiskaping.

- Brønnøysundregistrene tester nå om blokkjedeteknologi kan brukes til å lage en digital aksjeeierbok. (https://forenkling.brreg.no/kan-blokkjeder-erstatte-offentlige-registre/)

Poenget med å trekke frem blokkjedeteknologi i mitt forsvar av BitFury, er at dette selskapet er den største aktøren i verden innenfor denne teknologien. De har egen software og hardware og tilbyr blokkjedetjenester til bedrifter, myndigheter og organisasjoner. De driver altså ikke bare med utvinning av Bitcoin. Fokuset på blokkjedeteknologi er også grunnen til at Mo Industripark har sagt ja til denne aktøren, og nei til andre.

Vi må ikke la oss skremme av noen negative sider av kryptomining. Flere av disse utfordringene kan løses med statlige reguleringer og ny teknologi. For eksempel kan strømforbruket reduseres ved å ta i bruk ny teknologi innen energigjenvinning.

BitFurys etablering på Mo har så langt skapt 40 arbeidsplasser, i tillegg til stor aktivitet for lokale leverandører under etableringen. Hadde de ikke etablert seg i Mo i Rana og Norge, ville de gjort det andre steder. Kanskje i land med strøm basert på kull. Da mener jeg det er bedre at de etablerer seg her, bruker grønn kraft og bidrar til lokal verdiskaping. Og for de som måtte tro at dette er et luftslott og en ny Terraskandale kan jeg berolige med at verken Helgeland kraft, Rana kommune, Mo Industripark, Momek eller andre aktører har utsatt seg for noen risiko. Skulle de en gang i fremtiden velge å forlate Mo i Rana, vil det «eneste» tapte være de til nå 40 arbeidsplassene og den lokale verdiskapingen som de bidrar til.

Mats Hansen

Prosjektleder i Momek Group

Mo i Rana

Les også

Vi skulle tro at Rana og Helgelandskraft med erfaringer fra Terraskandalen hadde lært, men nei

Les også

Støtter etablering av norsk datasenterindustri, men ikke utvinning av kryptovaluta som norsk fremtidsnæring

 

Kommentarer til denne saken