Det er et samfunnsansvar og gi distriktene samme tilgang til det digitale samfunnet

Arkivfoto.

Arkivfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevRegjeringspartiene kutter på nytt på potten for tilskudd til bredbånd i sitt budsjett for 2016, og foreslår kun 51,5 millioner kr. for 2016.

Regjeringen fører en distriktsfiendtlig politikk, og kutter på tilskuddene til distriktene.

Dette er en gjentakelse fra 2015 budsjettet deres hvor bredbåndstilskuddene ble foreslått kutet fra 160 millioner kr. i 2014 til kun 50 millioner kr. i 2015.

Beløpet ble plusset på i forliket med V og KrF med 60 millioner kr. til 110 millioner kr, men fortsatt 50 millioner under 2014 nivået.

Arbeiderpartiet plusset på bredbåndstilskuddet med 100 millioner i sitt budsjett for 2015 til 150 millioner kr.

- Skal distriktene utvikle seg trengs et godt mobilnett og et bredbånd med høy hastighet. I regjeringens forslag til statsbudsjett er på nytt kutte i støtten til utbygging av et moderne bredbåndsnett. Det kan ikke bli stående, så får vi se om KrF og Venstre får økt beløpet for 2016.

Næringslivet, skoler og folk i distriktene må få høyhastighetsbredbånd for og kunne ta del i det teknologiske samfunnet vi lever i.

Kjell-Idar Juvik

H/Frp regjeringen sier i sin plattform følgende: « sikre tilgang til høyhatighetsbredbånd i hele landet, med mål om hastighet på 100 Mbps» det er da merkelig at man da på nytt foreslår å kutte tilskuddet dramatisk.

Bredbånd

Det er gjentatte ganger advart mot at manglende bredbåndskapasitet kan utvikle et digitalt klasseskille. Ulikhet mellom de som har og de som ikke har tilgang til moderne kommunikasjonskanaler. Forskjellene er allerede store. I følge tall fra samferdselsdepartementet har 90% av husstandene i tettbygde strøk tilbud om høyhastighets bredbånd eller fiberbrebånd, mens bare 32% av husstandene utafor tettbebygd strøk har samme tilbud. Dette vil ramme distriktenes mulighet for digital deltakelse.

Det er et samfunnsansvar og gi distriktene samme tilgang til det digitale samfunnet. Markedet bygger ikke ut bredbånd der det ikke er lønnsomt, derfor må staten ta ansvar.

I 2015 var det satt av kun 110 mill. til bredbåndsprosjekt over hele landet. Behovet for prosjektmidler er stort. Søknadene for 2015 var på hele 645 millioner kr. Dette viser at det er et stort behov for å øke tilskuddspotten. I Nordland var det søknader på over 100 millioner.kroner i 2015 og bare to prosjekt fikk støtte på tilsammen 6,6 mill.kroner.

Næringslivet, skoler og folk i distriktene må få høyhastighetsbredbånd for og kunne ta del i det teknologiske samfunnet vi lever i. Fortsetter denne lave satsingen får vi et økende digitalt klasseskille.

Kjell-Idar Juvik

Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

Transport- og kommunikasjonskomiteen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags