Det er synd og skam å kaste millioner av fullt brukbare FM-radioer

 I 2017 slukkes FM-nettet og DAB overtar over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I 2017 slukkes FM-nettet og DAB overtar over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Folk ønsket aldri en FM-stenging, skriver stortingsrepresentant Kenneth Svendsen.

DEL

Leserbrev11. januar klokken 11.00 var det over for FM-sendinger fra NRK, P4 og Radio Norge i Nordland. Fylket vårt er først ut i rekken i en fylkesvis slukking av FM-nettet som vil pågå gjennom hele 2017 før det til slutt er radiotaushet, med unntak av noen lokalradioer, på FM i hele landet 13. desember.

Nå er det DAB som gjelder. Det er et tap for forbrukerne. Et tap i milliardklassen.

Millioner av radioapparater over hele landet vil bli ubrukelige i året som går. Spesielt utfordrende er det for bilparken. Over to millioner biler har ikke DAB, det er sju av ti biler her til lands.

I en meningsmåling i Dagbladet for kort tid siden er ikke mindre enn 66 prosent negative til å stenge FM-nettet. Bare 17 prosent er positive til en stenging. Folk ønsker ikke å stenge FM-nettet.

Jeg tror det er fordi at folk er godt fornøyd med FM-nettet og ikke ser den helt store merverdien i DAB, og ser i alle fall ikke en merverdi det er verdt å betale mange tusen kroner for.

FrP har hele tiden vært i mot en stenging av FM, og fremmet så sent som i desember et forslag om å ikke stenge FM-nettet. Vi ble dessverre nedstemt av de andre partiene.

Vi mener det blir helt feil å påtvinge forbrukerne en teknologi. Nye teknologier vokser frem og tas i bruk naturlig, ikke gjennom at politikere vedtar dem.

Stadig mer radiolytting foregår nå også gjennom mobilnettet. Det er ikke sikkert at DAB er fremtidens radioteknologi. Den usikkerheten er et argument i seg selv for å la FM-nettet leve videre.

Det er også knyttet en risiko til selve teknologskiftet. Det er langt fra sikkert at alle faktisk går til anskaffelse av DAB-radioer, da spesielt i bilene sine. Da hjelper det ikke at DAB-nettet eventuelt måtte ha en god dekningsgrad.

Kampen for FM-nettet er dessverre høyst sannsynlig tapt. Det er synd for forbrukerne, og jeg synes det faktisk er synd og skam å kaste millioner av fullt brukbare FM-radioer.

Kenneth Svendsen

Stortingsrepresentant FrP

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags