Politikken fra kommunen i denne saken er et kjipt og smålig prinsipprytteri som ingen kan eller bør være stolt av

Dalselv skole og samfunnshus.

Dalselv skole og samfunnshus. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Disse 40 ungene slutter da ikke å være kommunens unger bare fordi de går på Montessoriskole, skriver Rødts Alf Helge Straumfors.

DEL

Leserbrev Kjepphestrytteri i gymtimen

Bølgene etter vårens og forsommerens skolestrukturdebatt i Rana avtok muligens litt under sommerferien, men ser ut til å ta seg opp igjen med full styrke nå når skolestart nærmer seg. I dag (16.8) presenteres en meningsmåling om ranværingenes syn på prosessen og politikernes (les: posisjonens) behandling av saken. Dommen, ikke uventa: helt elendig. Og 9. august hadde Anne Blyseth, leder av FAU ved Dalsgrenda skole, et langt innlegg med mange gode og viktige poenger. Hun gir, heller ikke uventa, politikerne og spesielt posisjonen det glatte lag for måten de har behandla skolen i Dalsgrenda på, og spesielt for at de nå hindrer den nyoppretta Montessoriskolen å ha gymtimene sine i gymsalen ved Dalsgrenda skole. Her kritiserer hun både AP, SV, KrF og Rødt - og jeg må si at jeg forstår henne godt. For å ta mitt eget parti: Jeg mener at vi i Rødt håndterte skolestruktusaken veldig klønete, og er ikke stolt av det i det hele tatt. Men det kan jeg komme tilbake til ved en annen anledning.

Jeg har lyst til å ta tak i situasjonen som både rektor ved Montessoriskolen, Tone Gurendal (26.7) og Anne Blyseth berører i sine innlegg: Montessoriskolen starter opp fra høsten, lokalene er klare (unntatt en egen gymsal) -men kommunen hindrer leie av gymsalen i sokkelen på Dalsgrenda skole. Det er altså ikke snakk om at kommunen skal svi av penger på private skoleforetak - men at man nekter å forholde seg til dem som forretningspartnere.

La en ting være klart: Rødt kommer aldri til å stemme for opprettelse av privatskoler. Det er flere grunner til det, men den mest åpenbare er jo at uansett hvordan man snur og vender på det, så vil en privatskole gjøre at den offentlige skolen får tilført færre midler. Jo flere elever i private skoler, jo færre i de kommunale = færre midler i tilskudd. Dette har ingenting med Montessoriskoler og Montessoripedagogikk i og for seg å gjøre: Som lærer synes jeg, ut fra det jeg vet, at det på mange måter er en strålende pedagogikk som burde vært brukt i mye større grad i den offentlige skolen.

Samtidig er det jo sånn - og det synes jeg man skal innse: Det som skjer når det opprettes privatskoler rundt om på bygdene er at det politiske flertallet i kommunen har fått det man har bedt om - ved å legge ned den lokale skolen. Det kan man like eller ikke like - men sånn er det. Ikke tror jeg at det hadde blitt opprettet privatskole i Dalsgrenda hvis kommunen hadde sørget for å gi skolen nok ressurser til å drive skikkelig, og framfor alt - ikke hele tida signalisere at man egentlig ønsket å legge den ned.

Da er vi i en situasjon hvor det politiske flertallet bruker makta si for å gjøre det mest mulig vanskelig for 40 unger å få kroppsøvingstimer

Så da er vi i en situasjon hvor det politiske flertallet bruker makta si for å gjøre det mest mulig vanskelig for 40 unger å få kroppsøvingstimer. Det vil sikkert bli hevda at «disse 40 elevene er ikke kommunens ansvar lenger». Hvis man kun tenker som en byråkrat så er sjølsagt dét et poeng - men disse 40 ungene slutter da ikke å være kommunens unger bare fordi de går på Montessoriskole? Hvem ønsker man egentlig å ramme ved en slik linje - privatskoler og deres forkjempere, formoder jeg? Men det er jo først og fremst 40 av kommunens unger det går ut over!?

Jeg mener politikken fra kommunen i denne saken er et kjipt og smålig prinsipprytteri som  ingen kan eller bør være stolt av. Dessuten vil jeg tro den tjener stikk i mot sin hensikt: Tror man at folk blir mer eller mindre positive til privatskoler gjennom ei sånn linje?  Jeg ber de som har makt og myndighet i kommunen til det å ta initiativ overfor Dalsgrenda Montessoriskole for å komme fram til ei ordning som ungene i Dalsgrenda kan være tjent med, og vi, voksne kommunepolitikere, kan være bekjent av.

Alf Helge Straumfors

Medlem i Oppvekst- og Kulturutvalget (Rødt)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags