Gå til sidens hovedinnhold

Tror dere det er gøy å se på instagrammen, facebooken eller snapchaten deres at "diabetes here I come" og et bilde av at du har spist en burger og drukket brus?

Artikkelen er over 5 år gammel

Pass på hva du sier og gjør, for det kan såre mer enn du aner, og det kan såre uten at du mente noe vondt med det, skriver en Rana Blad-leser om diabetes.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ord sårer like mye som fysiske handlinger. Tror dere det er gøy å se på instagramen, facebooken eller snapchaten deres at " diabetes here i come" eller «definisjon på diabetes» og et bilde av at du har spist en burger og drukket brus? eller spist godteri?

News-splash! Nei det er faen ikke gøy! Jeg personlig er jo fullt klar over at min diabetes ikke kommer fra kostholdsrelaterte grunner men selvfølgelig sårer det. Så mange der ute i verden tror at diabetes er diabetes, men slik er det faktisk ikke. Du har diabetes type 1 og diabetes type 2.

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, som det ikke har blitt bevist hvordan man får det. Det som skjer er at kroppens immunsystem ødelegger de langerhansker øyer da de tror dette er fremmedlegemer. Som da resulterer i at du ikke lengre har noen insulin produksjon og må tilføye dette til kroppen gjennom sprøyte(penn) eller gjennom en pumpe. Du kan spise hva du vil, gjøre hva du vil så lenge du har insulin og et blodsukker apparat. Heldigvis er vi så heldige i Norge at vi får alt dette på apoteket.

Diabetes type 2 kan komme av mange forskjellige grunner. Mange har sikkert hørt at det også kalles "kostholds relatert diabetes", og ja type 2 diabetes kan komme av feil regulert kosthold. Men det mange ikke vet er at det finnes tilfeller ved type 2 diabetes der personen har spist «for» sunt. Men for å utvikle diabetes type 2 må du være arvelig disponert, men overvekt og dårlig kostholdsvaner er store triggere for å få det. Denne typen diabetes resulterer i nedsatt insulin produksjon eller at insulinet virker for dårlig, dette kan behandles med tabletter eller Insulin i form av sprøyte/pumpe.

Det finnes også en diabetes type 3. Dette er hvis du er i familie med noen som har diabetes eller kjenner noen med det. Det er en diabetes for de pårørende der ute.

Nå når dere har lest dette er det sikker mange som er litt sjokkert og har lært noe nytt. Da diabetes ikke er en sykdom som folk vet noe mye om, noe jeg og mange diabetikere og pårørende der ute syns er veldig dumt siden dette skaper så mye misforståelse og dessverre av og til vonde ord.

Det er ikke noe direkte budskap med teksten min men jeg vil være med på å opplyse om diabetes og at det skal bli bedre forståelse rundt det.

Men fort tilbake til innledningen min, du forstår kanskje nå at det sårer? Ikke bare for meg som har type 1 men også for de med type 2 der tilfellet kan være dårlig ernærtkosthold. Så vær så snill slutt med det, og ikke bare anta at sykdommen vi har er på grunn av vi har spist for mye usunt. Og ikke kom til meg å si at jeg ikke kan spise den kaka du har i bursdagen din eller at jeg ikke kan drikke den milkshaken for vet du hva? JO det kan jeg, det eneste er at jeg styrer min bukspyttkjertel manuelt.

Pass på hva du sier og gjør, for det kan såre mer enn du aner, og det kan såre uten at du mente noe vondt med det.

Ine Marie Remmen

 

Kommentarer til denne saken