«Trenger vi føden i Rana?» Svaret på dette er åpenbart. «JA!»

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
DEL

Leserbrev Trenger vi fødeavdelingen i Rana?


Styreflertallet i HSYK syns tydeligvis ikke det...

Årlig fødes det i underkant av 300 barn på avdelingen vår (Medisinsk fødselsregister).

Omtrent daglig kommer gravide eller barselkvinner med sine nyfødte innom for råd, veiledning og bekreftelser. Problemstillinger som:
• jeg kjenner lite/ikke liv fra babyen i magen
• jeg blør!
• er vannet mitt gått?
• og ellers bekymringer rundt amming, sårhet og mat til barnet
Lista er lang!

Tilbudet i dag er nært, trygt og godt. Det er et lavterskeltilbud hvor ingen blir avvist.

Enkelte kan ikke føde hos oss, pga. sykdom hos mor eller barn. Da er det trygt og godt å vite at man kan komme nærmere heim og familie, for et barselopphold ved sin lokale føde- og barselavdeling. Mange gravide følges, av ulike grunner, opp i avdelingen. Noen er også syke og må legges inn både tidlig og seint i svangerskapet.

Anbefalingen om en-til-en oppfølging av jordmor til fødende i aktiv fødsel, oppfylles på avdelingen. Noe som gir et trygt fødetilbud. Vi har også gynekologiske pasienter som ligger ved avdelingen før og etter ulike inngrep og operasjoner. I tillegg når de fleste av våre brukere oss innenfor en time. Dette er viktig da forskning viser at lengre reisevei enn dette, kan utgjøre større risiko hos mor og barn (Engjom).

Dersom avdelingen blir lagt ned, vil ca. halvparten av de fødende på Helgeland få 1 time og 40 min lengre reisevei til fødeavdelingen. Det gir et klart dårligere tilbud, og nærheten er borte. Det blir ikke lenger bare å ta en telefon og komme innom for en sjekk. I tillegg vil begge regionens fødetilbud befinne seg i sør. Er det greit?

Vi vet også at flesteparten av de gravide i sør allerede har lang reisevei til sin fødeavdeling i Sandnessjøen. Er det da smart at dette blir fasiten for nær alle?!

I følge Riksrevisjonen vil mellom 20-50% av jordmødrene nå pensjonsalder innen fem år, og det er store rekrutteringsutfordringer! Føden har i dag 17 jordmødre, to til blir ferdige til sommeren, to jordmødre med videreutdanning i ultralyd jobber på fødepol og to jobber i kommunene Rana og Hemnes. Avdelingen selger i tillegg jordmortjenester til Lurøy, Rødøy og Nesna. Jordmødre er en ettertraktet gruppe, så hva skjer med disse 23 om avdelingen legges ned? Klarer Helgelandssykehuset seg uten disse?

Fra 1979 til i dag er antall fødeavdelinger i Norge redusert fra 95 til 45. Den norske jordmorforening mener at vi MÅ ivareta en desentralisert og differensiert fødselsomsorg og at ALLE dagens fødesteder må bevares.

Så igjen over til spørsmålet stilt innledningsvis: «Trenger vi føden i Rana?»
Svaret på dette er åpenbart. «JA!»Berit H Hauknes
Plasstillitsvalgt Jordmor
Den norske jordmorforening Mo I Rana

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags