De 22 varslerne har misbrukt varslingsinstituttet til å rette grove og sjikanerende påstander og karakteristikker mot andre ansatte

Svein Arne Monsen  er en av varslerne skribenten mener har misbrukt varslingsinstituttet.

Svein Arne Monsen er en av varslerne skribenten mener har misbrukt varslingsinstituttet. Foto:

Av

I en strid om framtidig sykehusstruktur på Helgeland har de 22 varslerne misbrukt varslingsinstituttet til å rette grove og sjikanerende påstander og karakteristikker mot andre ansatte ved Helgelandssykehuset, skriver Gustav Nyborg.

DEL

LeserbrevKPMG er et internasjonalt nettverk av revisjons- og rådgivningsselskaper med mer enn 219.000 medarbeidere over hele verden i 147 land, hvorav 1.200 medarbeidere holder til i Norge. KPMG har levert rapport til Helgelandssykehuset etter sin gjennomgang av den såkalte varslingssaken ved Helgelandssykehuset. Den saken går kort fortalt ut på at ansatte ved sykehuset i Sandnessjøen og ved sykehuset i Mosjøen leverte varsler med alvorlige anklager mot ansatte ved Helgelandssykehuset med arbeidsted i Mo i Rana.

Flere av de 22 varslerne som fremmet fire varselsaker kom i tillegg også med alvorlige anklager og avskyelige og injurierende personkarakteristikker mot navngitte personer direkte til media.

MISBRUK AV VARSLINGSINSTITUTTET

Styret ved Helgelandssykehuset behandlet den 18. februar rapporten fra KPMG, som er en helt nøytral aktør i forhold til varslingssaken. I følge Rana Blad den 18. februar sluttet styret i Helgelandssykehuset seg til innholdet og konklusjonene i rapporten.

Kort fortalt er både KPMG og styret ved Helgelandssykehuset enig i at varslingsinstituttet er brukt uforsvarlig i to av de fire varslene. Styret erkjenner at de uforsvarlige varslene har påført de lederne som har vært rammet av varslene alvorlige og sterkt belastende skadevirkninger.
Ingen av varslerne har fått støtte for at det er hold i noen av de fire varslene hverken av KPMG eller styret i Helgelandssykehuset.

Med andre ord: I en strid om framtidig sykehusstruktur på Helgeland har de 22 varslerne misbrukt varslingsinstituttet til å rette grove og sjikanerende påstander og karakteristikker mot andre ansatte ved Helgelandssykehuset.

INGEN SANKSJONER SÅ LANGT

Så skulle man forvente at det i saksframlegget til styret i Helgelandssykehuset var foreslått reaksjoner og sanksjoner overfor de 22 varslerne som har misbrukt varslingsinstituttet. Det må saksframlegget ha vært fri for, og styret har tydeligvis ikke på eget initiativ tatt opp spørsmålet om reaksjoner mot varslingsmisbrukerne. For når man leser Rana Blads artikkel om saken den 18. februar, er følgende det eneste som kommer inn på misbruk av varslingsinstituttet. Sitat: «Styret oppfordrer ansatte til å bruke varslingsinstituttet i henhold til foretakets varslingsrutiner». Sitat slutt. Denne «kruttsterke» oppfordringen fra styret skremmer nok de 22 varslerne fra noen gang i framtida å prøve seg med nye ondskapsfulle og uforsvarlige varslinger mot sykehusledelsen!

VARSLERSJEFEN

Fra ironi til alvor: En av dem som har stått i spissen for de 21 andre varslerne, og som direkte i media har frontet anklager og avskyelige og injurierende personkarakteristikker mot navngitte personer ved Helgelandssykehuset, er Svein Arne Monsen, anestesilege ved sykehuset i Sandnessjøen. I et leserinnlegg publisert i avisene på Helgeland sent på dagen 18. februar tar han avstand fra styrebehandlingen av varslingssaken. Og mener tydeligvis at hverken KPMG eller styret i Helgelandssykehuset har greie på det de holder på med når de avviser de fire varslene han og de 21 andre varslere fremmet.

NOE MÅ SKJE

Monsen forsøker nå i leserinnlegget sitt å framstille seg selv og de andre varslerne som forfulgte uskyldigheter i varslingssaken. Da er det desto større grunn til at ledelsen og/eller styret i Helgelandssykehuset tar affære med sanksjoner mot varslerne som har misbrukt varslingsinstituttet, sanksjoner som kraftfullt viser at deres framferd ikke kan tolereres. Folk forventer det.

Gustav Arne Nyborg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags