Derfor er det bortkastet å gå i fakkeltog for sitt lokale/nærmeste sykehus

SYKEHUS: Beate Forbergsko fra Velfjord, skriver i sitt leserbrev at Mosjøen er det beste stedet for nytt sykehus. Bildet viser Helge Torgersen under presentasjonen av ressursgruppas instilling.

SYKEHUS: Beate Forbergsko fra Velfjord, skriver i sitt leserbrev at Mosjøen er det beste stedet for nytt sykehus. Bildet viser Helge Torgersen under presentasjonen av ressursgruppas instilling.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Om en ikke klarer å bli enige på Sør- og Midt-Helgeland, er det garantert at sykehuset blir lagt til Mo i Rana, skriver Beate Forbergskog.

DEL

Leserbrev«Rana first!, Rana first!» jfr. ideologien til nåværende president i USA. Rapporten til den eksterne ressursgruppa har konkludert med Mo i Rana som lokaliseringssted for ett felles sykehus på Helgeland. Kortsynt egoisme kan en si om dette valget! Også de fleste ranapolitikerne representerer samme holdning til resten av Helgeland.

Akkurat samme holdning som er lagt til grunn i flyplassaken for Mo i Rana.

Etter hva en forstår så sier gynekolog og overlege Liv Einmo ved Sandnessjøen sykehus til Helgelendingen 07.12.18 at ressursgruppa ikke med ett eneste ord har nevnt kvinner, graviditet og fødsler. Skammelig! Naturlig nok fødes det nå flest barn ved Sandnessjøen og Rana sykehus, når fødeavdelinga i Mosjøen er nedlagt. Hvordan ville befolkninga på Helgeland være hvis det ikke hadde vært for kvinner? Vi ville ikke engang ha behov for sykehus, når det ikke var folk her!

Hvis man i utgangspunktet mener at det er best med ett sykehus på Helgeland, så er det plassering i Mosjøen som gir best tilgjengelighet for Helgelands samlede befolkning. Plassering i Sandnessjøen er det dårligste alternativet for Ranas befolkning. Sør-Helgelands befolkning vil få den lengste veien dersom sykehuset blir plassert i Mo i Rana. For Sør-Helgelands befolkning vil reisetiden til Namsos bli litt kortere enn til Mo, og det diskuteres da naturlig nok sykehusvalg sørover. Om så skjer, svekkes grunnlaget for et felles akuttsykehus for hele Helgeland. I BA av 14.12.18 har Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen påpekt at Vefsn er det beste alternativet geografisk sett.

Også Vevelstad-ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen er skeptisk til ordføreren på Vega som mener at kommunene på Sør-Helgeland må vurdere endring av helseforetakstilhørighet.

Grunnlaget for «en samlet ekspertise» ved å legge sykehuset til Mo, er et dårlig argument. Mange unge leger som ønsker å flytte hjem til Helgeland sier at stedsvalget mellom byene ikke er viktigst. Hensynet til den største del av befolkningen på Helgeland MÅ være avgjørende for plassering av ett felles sykehus.

Dersom det framtidige Helgelandssykehuset skal lokaliseres til et annet sted enn Mo i Rana, må alle kommunene sør for Korgfjellet snarest bli enige om ett felles alternativ, som også gir en tilfredsstillende løsning for Ranas befolkning. Det forutsetter da at en ser lenger enn til snever lokal egeninteresse. Derfor er det bortkastet å gå i fakkeltog for sitt lokale/nærmeste sykehus.

Om en ikke klarer å bli enige på Sør- og Midt-Helgeland, er det garantert at sykehuset blir lagt til Mo i Rana!

Når sant skal sies så trenger en ikke å være verken politiker eller «ressursgruppedeltaker» for å forstå at sykehuset må plasseres i Mosjøen.

Beate Forbergskog, Velfjord i Brønnøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags