Hvis lokalsamfunnene kun skal sitte igjen med ulemper, vil motstanden mot å ta i bruk fornybarressursene øke

Vannkraft: Hvis lokalsamfunnene ikke får sin rettmessige del av verdiskapingen, vil motstanden mot å stille egne naturressurser til disposisjon øke, mener skribenten. Foto: Arne Forbord

Vannkraft: Hvis lokalsamfunnene ikke får sin rettmessige del av verdiskapingen, vil motstanden mot å stille egne naturressurser til disposisjon øke, mener skribenten. Foto: Arne Forbord

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LESERBREV 

Helt fra vannkraftens barndom har det i Norge vært enighet om at de naturressurser som tas i bruk har en lokal tilhørighet, og at de distrikter som avstår sine naturressurser til energiproduksjon har krav på en andel av den verdiskapingen disse naturressurser gir opphav til.

Sagt på en annen måte - når noen vil investere sin økonomiske kapital i kommunenes naturkapital, er det rimelig at begge parter får en rettmessig avkastning av sin investerte kapital. Det vi ser nå er at Staten tar mer og mer av avkastningen. Hemnes Arbeiderparti er skuffet over regjeringens svekking av rammebetingelsene for norske vannkraftkommuner.

For Hemnes kommune har disse kraftinntektene vært avgjørende for å opprettholde et desentralisert og godt tilbud i hele kommunen. Det blir vanskelig å opprettholde dette i årene fremover med en slik nasjonal politikk som føres av dagens regjering.

Ved ikke å justere verdisettingen av kraftanleggene med å justere kapitaliseringsrenten, så har Hemnes kommune fått et kutt på over 18 millioner kroner i 2018 sammenlignet med 2016. Dette betyr mindre til skole, barnehage, helse, omsorg og andre velferdstilbud til våre innbyggere i årene fremover.

Hvis lokalsamfunnene kun skal sitte igjen med ulemper ved å stille sine naturressurser til disposisjon uten selv å få sin rettmessige del av verdiskapingen, vil motstanden mot å ta i bruk fornybarressursene øke.

Det vil ingen være tjent med, så her trengs en annen nasjonal politikk enn det vi har sett under Erna Solberg sin regjeringstid.

Kraftkommunene har vært i slike situasjoner tidligere, sist i 2011 da kampen sto om maks- og minimumsverdi på kraftanleggene. Den kampen vant kommunene da AP- ordførerne sto i front mot egen regjering. Det ble da også bestemt at man årlig skulle justere kapitaliseringsrenta fra 2013, på alle andre områder er renta justert, men ikke her.

Hemnes Arbeiderparti savner litt denne kampen fra dagens «regjeringsordførere» og øvrige lokale partifolk fra Høyre og Frp.

Hemnes Arbeiderparti oppfordrer alle parti til å jobbe videre med å gi kommunene også i fremtiden sin rettmessige del av vannkraftens verdiskaping slik det har vert brei politisk enighet om i over 100 år. 

Tone bruun

Leder Hemnes Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken