Derfor ber jeg alle i Lurøy om å svare nei når de får telefon om sammenslåing med Rana

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hans Petter Meland skriver i leserbrev: Ikke legg ned Lurøy!

DEL

LeserbrevIkke legg ned Lurøy!

Lurøy kommune er ganske spesiell i norsk sammenheng. Først og fremst fordi vi ikke har noe dominerende sentrum der den politiske makt kan samles. Vi har med andre ord vært nødt til å fordele godene lojalt mellom bygdene, etter et  rimelig hensyn til antallet innbyggere. Politikerne har vært nødt til å ta hensyn til denne ballansegangen, nemlig å ha alle kretsene bak seg, om de skulle ha en mulighet til å overleve i systemet. Og dette er lurøyfjærdingenes utrolige flaks, og det som har skapt den avballanserte kommunale arbeidsro den siste generasjonen.

Det er bare å se seg rundt på Helgeland, så oppdager en straks at kommuner med et dominerende sentrum sliter med å få politisk tyngde i saker som gjelder det vi må kalle omlandet. I Lurøy er dette et aktivum som ikke kan inngå i noe regnskap, slik enkelte nå legger opp til regnestykker i forbindelse med spørsmålet om å slå oss sammen med Rana.

Jeg tror at mister vi denne politiske arven, så lir vi det største tapet ved å gi bort kommunen. Det er ut fra den spesielle solidariteten i lurøypolitikken at vi tidlig fikk et desentralisert tilbud med fire ungdomsskoler, et spredt barnehagetilbud, svømmebasseng rundt i kretsene og en spredt utbygging av idrettsanlegg og idrettshaller/grendahus.

Jeg tror at mister vi denne politiske arven, så lir vi det største tapet ved å gi bort kommunen

Da kommunen skulle utarbeide en havneplan for over tjue år siden, vedtok de like godt 11 havneprosjekt i samme sak; Åsgrunn, Tonnes, Konsvik, Sørnesøyvågen, Albertskjæret-Sleneset, Jektviksundet, Kråkholmrenna, Slenesvika, Tonnes-mudring, Sleneset Såbåthavn og statlig havn på Lovund. I de 10 første prosjektene skulle kommunen dekke halvparten av utgiftene. Nå er prosjektene ferdig. Og spørsmålet er om Rana kommunestyre kunne vedtatt en slik uttelling i konkurranse med evighetsprosjektet  Mo i Rana Havn.

Jeg har mange gode venner i Rana, og ikke minst skal vi fortsatt kjøpe tjenester og varer i byen, men jeg tror ikke det er lurt å tilby noen giftemål. Og jeg ber derfor alle i Lurøy om å svare nei når de får telefon om sammenslåing med Rana.

Hans Petter Meland

Styreleder Lovundlaks AS

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags