Støtter etablering av norsk datasenterindustri, men ikke utvinning av kryptovaluta som norsk fremtidsnæring

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det skriver Bellona i et leserbrev som tilsvar til Knut Hauknes.

DEL

Leserbrev I et leserinnlegg 26. september skriver Knut Hauknes at Bellonas fagsjef «er på bærtur» når hun «sier seg glad for grønnere datasentre». Bellona stiller seg imidlertid kritisk til utvinning av kryptovaluta som norsk fremtidsnæring.

Det er mye å utsette på utvinning av kryptovaluta fra et energi- og klimaperspektiv- Kryptoutvinning bruker vanvittig mye energi. Samfunnsbidraget er i beste fall uklart. Men datasenterindustri er mye mer enn kryptoutvinning.

All digital aktivitet prosesseres og lagres i et datasenter. I takt med hele samfunnets digitalisering pågår en enorm vekst i den globale datasenterindustrien. Drift av datasentre er fortsatt svært kraftkrevende, på tross av stadige effektiviseringer i energibruk. Driftes denne vekstnæringen på fossil energi, skaper den store utslipp.

I Norge er mange opptatt av å styrke vår verdiskapning utenfor petroleumsnæringa for å redusere fremtidig sårbarhet. Bellona mener at Norges rene kraftressurser må bli selve motoren i omstillingen av norsk økonomi. Vi vet at vi trenger å styrke fastlandsindustrien. Vi har et overskudd av fornybar kraftproduksjon som gullkantet utgangspunkt.

Basert på disse føringer jobbet Bellona sammen med flere andre frem redusert elavgift for datasenterindustri i Norge, på lik linje med annen kraftkrevende industri. Dette var ikke feil. Store, seriøse datasenteretableringer av selskap som Facebook, Google og Apple har gitt ny verdiskaping og positive ringvirkninger i våre naboland. Microsoft har annonsert bygging av sitt første storskala datasenter i Norge, som følge av elavgiftsreduksjonen og Regjeringens tydelige satsning. Solide norske datasenterselskaper som GreenMountain og Bulk styrker norsk verdiskapning innen datasenterindustrien ytterligere.

Men siden utvinning av kryptovaluta defineres som drift av datasentre, har også denne type selskaper fått rabatt på el-avgiften ved etablering i Norge. Bellona mener det er helt på sin plass å sette spørsmålstegn ved bruken av norske fornybarressurser på denne type kraftkrevende næringsaktivitet.

Bellona håper næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil klare å legge føringer som kan gi bedre regulering av denne nye vekstnæringa - uten å ødelegge for seriøse norske datasentersatsninger.
 

Runa Haug Khoury, fagsjef i Bellona

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken