Vi skulle tro at Rana og Helgelandskraft med erfaringer fra Terraskandalen hadde lært, men nei

KUNDE: Her markeres det at Bitfury er i gang på Mo. Ordfører Geir Waage og Bitfury-sjef Valery Vavilov (t.h.) klipper snoren og erklærer datasenteret i Rana åpnet. Markedssjef i Helgeland Kraft, Arild Markussen (t.v.) i Helgeland Kraft og  MIP-direktør Arve Ulriksen assisterer. Etableringen betyr det samme som 20.000 nye husstander for Helgeland Kraft.

KUNDE: Her markeres det at Bitfury er i gang på Mo. Ordfører Geir Waage og Bitfury-sjef Valery Vavilov (t.h.) klipper snoren og erklærer datasenteret i Rana åpnet. Markedssjef i Helgeland Kraft, Arild Markussen (t.v.) i Helgeland Kraft og MIP-direktør Arve Ulriksen assisterer. Etableringen betyr det samme som 20.000 nye husstander for Helgeland Kraft. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Knut Hauknes skriver om Bitfury og andre kryptoselskaper i dette leserbrevet.

DEL

Leserbrev Vi er fra barndommen fortrolig med spillet Monopol, Vi husker også selskapet T5PC (The  5 persent  Community) og vi har nå fått ca. 1500 kryptovalutaer der Bitcoin er størst.

T5PC solgte for ca. 15 år siden, med stor entusiasme og overbevisningsevne monopolaksjer for milliardbeløp. Mange tømte sparekontoene og kjøpte aksjene og antall norske aksjonærer ble bare overgått av Telenor.  Selv Sparta fotballklubb ble sittende med 26 000 verdiløse aksjer. Stifterne fikk 4 gullår, og penger ble «gjemt», men noen måtte avslutte på «vann og brød»

Tapene med T5PC rammet stort sett bare aksjekjøperne – og familier, men kryptoselskapene er slik konstruert at de krever enorme mengder elektrisk kraft for å «grave» frem myntene.

Dette har ført til at de kastes ut fra de landene der de først etablerte seg og nå prøver de å flytte til nye «enfoldige»- eller land som ennå ikke har lovverk for å stoppe virksomheten. Kryptoselskapene er med sine lukkede blokkjeder spesielt konstruert for svartøkonomi, skatteunndragelser og svindel. Skattemyndighetene melder at 8000 nordmenn har innrapportert kryptoverdier for 5 milliarder, men tror dette bare er toppen av isfjellet.

Vi skulle tro at Rana og Helgelandskraft med erfaringer fra Terraskandalen hadde lært, men nei. Det er nå installert en «datapark» på Mo som krever en kraftmengde mer enn hva kommunens innbyggere bruker eller tilsvarende behovet for å produsere ca. 25 000 tonn råaluminium.

Nå meldes det at i Gildeskål skal etableres en Sundsfjord Datapark AS, godkjent av NVE med en effekt på 45 MW.

Dette tilsvarer et potensiale for produksjon i Alcoas anlegg i Mosjøen på nye 25-30 000 tonn råaluminium. Alcoa må etter hvert kanskje øke sitt innkjøp av atomkraft fra Vattenfall i Sveige fra 85 % til 100 %. Med en aluminiumspris på kr 20/kg vil «dataparkene» på Mo og i Sundsfjord svi av en kraftmengde som kunne produsert aluminium verd en milliard kroner.

Hvor er leder i Bellona, når hans fagsjef, Rauna Haug Khoury, er  på bærtur og sier seg glad for «grønnere datasentre». 

Hva sier vår statsminister og miljøvernminister til at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen drar rundt og åpner slike «datasentre» og sier det er gledelig at Bitfury, etter å ha blitt kastet ut fra Kina og Russland, har valgt Norge og Mo i Rana, alt for å øde Norges «gull» og forårsake enorme tap av klimakvoter.

Nå har norske myndigheter liggende søknader fra kryptoselskaper om kjøp av over 60 milliarder kilowattimer, eller ca. halvparten av Norges årlige produksjon av vannkraft.

Når de, som i likhet med T5PCs kjøpere av monopolaksjer, trodde eller tror på dette og at «graving» etter monopolpenger skal være vår redning etter oljealderen, så vil resultatet garantert bli det motsatte og ende som T5PC.

En Bitcoin som ved årsskiftet var verd ca. kr 160 000, kan nå kjøpes for ca. kr 52 000, og den dagen man for alvor innser svindelen og eierne av kryptonpenger får «kalde føtter» og vil ha tilbake sine «ekte» penger kollapser pyramidene, nå som alltid før - får bare håpe av hensyn til vår kraftkrevende industri og miljøet at dette skjer jo før jo heller.

Knut Hauknes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken