Er det dette styret i Nord Universitet ønsker? At barn og ungdom på Helgeland skal få et dårligere opplæringstilbud enn elevene i Salten?

100 år med utdanning, men kanskje ikke flere? Styre ved Nord universitet skal behandle saken første gang 30. april. Deretter er planlagt høringsperiode 3. mai til 15. juni, hvor både interene og eksterne får gi sine innspill. Forventet avgjørelse er på et styremøte 26. juni.

100 år med utdanning, men kanskje ikke flere? Styre ved Nord universitet skal behandle saken første gang 30. april. Deretter er planlagt høringsperiode 3. mai til 15. juni, hvor både interene og eksterne får gi sine innspill. Forventet avgjørelse er på et styremøte 26. juni. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Blir Nesna lagt ned som studiested - og studenter må reise sørover for å studere, er sjansen mindre for at de kommer heim igjen. Dette blir på sikt kritisk for elevene på Helgeland, skriver Inger Lise Bråten for Utdanningsforbundet Lurøy.

DEL

LeserbrevDet har vært lærerutdanning på Nesna i 101 år. Lærerskolen ble den gang lagt midt på Helgeland for at distriktene skulle få kvalifiserte lærere. Geografien har ikke endret seg disse årene, så behovet for lærerutdanning på Nesna er like stort nå som da.

I alle disse årene har kommunene på Helgeland fått utdannet barnehage- og skolelærere til sine skoler og barnehager. Mange voksne har kunnet ta sin utdanning fordi det var en lærerskole i nærheten  med et desentralisert eller samlingsbasert studietilbud.

Lurøy kommune består av 6 skolekretser og har like mange barnehager. De fleste stillingene er i dag besatt av lærere med godkjent utdanning. Og langt de fleste har sin utdanning fra Nesna.

Dersom studietilbudet på Nesna opphører tror vi helt bestemt at mange skoler og barnehager etterhvert vil stå med mange ufaglærte i lærerstillingene. Det har vist seg at de som har tilknytting til dette distriktet og har tatt sin utdanning her, vil fortsette å bo i området. Blir Nesna lagt ned som studiested - og studenter må reise sørover for å studere, er sjansen mindre for at de kommer heim igjen. Dette blir på sikt kritisk for elevene på Helgeland.

Er det dette styret i Nord Universitet, Bodø ønsker?  At barn og ungdom på Helgeland skal få et dårligere opplæringstilbud enn elevene i Salten?  Hvem kan sette seg ned å ta den avgjørelsen? Hvem har de fått sitt mandat fra?

Det er uhørt i det hele tatt å foreslå at Nesna skal legges ned som studiested- denne flotte, robuste og velfungerende 101 åringen.

Var det dette som stod i fusjonsavtalen - vi spør, var det?


#velgnesna#styrknesna#lanesnaleve.


Inger Lise Bråten

Utdanningsforbundet Lurøy

Lurøy 22.mai 2019.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags