Ke i all verden skyldes det at overflatevatnet innerst i Ranfjorden ikke tolerer tang?

Sjøkanten er grønn og ekkel

Sjøkanten er grønn og ekkel Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er Rana kommune som må ta denne ballen og skaffe kunnskap, skriver Trond Ørjan Møllersen.

DEL

Leserbrev Redaktøren tar hardt i når ho skriv at Mobekken renner «midt gjennom byen». Eg trur eg har mange med meg når eg sei at stranda mellom Mobekkosen og Havmannen, eg vil gjerna kall den Movikstranda eller bare Mostranda - gjer seg meir fortjent til å vara midt i.

Brunalga som sauetang og grisetang veks naturlig over alt i sjøkanten der det ikke er fin sandstrand. Slik var det også innerst i Ranfjorden inntil industriutsleppan tok livet av tangen. Sjøkanten vart industriell og steril. Så vart det rydda litt opp, tangen kom tilbake og vi kunne igjen kjenne angen av vår i fjæra.

Eg veit ikke når tangen kom tilbake, men sommeren 2015 oppdaga eg at den var svart og så livlaus ut på strekninga fra Rana Industriterminal til Mo i Rana havn. Tangen satt fortsatt fast, og inntrykket mitt var at ulykka hadde skjedd nylig. Eg spurte folk som bor i området, om de visste når tangen vart svart, men ingen visste, ingen brydde seg. Eg sendte melding til kommunen og Rana Blad, men likegyldigheita var unison.

Sida 2015 har eg fulgt litt med, og dessverre ser tangen fortsatt stein dau ut. Grønnalgan, grønska, som veks oppom tangbeltet, er like frisk og ekkel. Dau tang kjem på rek og store dunga samles i fjæra ved Moholmen.

Eg har undersøkt litt rundt en sånn tildragelse at tang dør. Og det kan vara mange årsaka, det kan vara is, det kan vara lys og det kan vara utslepp av en eller annen art. Min første tanke var Mobekken, men der var det jo verre før. Hvis det var de høge PAH- og pH-verdian skulle aldri tangen kommet tilbake. Og metallpartikla fell fort til bunns.

I mitt resonnement har eg altså frikjent Mobekken for det eg antar er drapet på tangen. Men spørsmålet er fortsatt; ke i all verden skyldes det at overflatevatnet innerst i fjorden ikke tolerer tang? Det er Rana kommune som må ta denne ballen og skaffe kunnskap.

Kommunen har ikke bare ansvaret for at Ranfjorden forvaltes riktig og innfrir miljømålene. Kommunen har investert millioner i bruk og trivsel i sjøkanten. Havmannen og Strandpromenaden blir ikke det de skal vara før tangen er frisk.

Ett bidrag er å forlenge overvannsledninga som kjem ut mellom Mobekkosen og Havmannen til under fjæramålet. Hvis det koster kvar husstand 5 kroner året i økt gebyr så er ikke det noe hinder.

Trond Ørjan Møllersen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken