«Flere studenter har uttalt at de heller vil flytte til Trondheim enn Bodø, og vi vet i fra før at for få vender tilbake til fylket etter endte studier»

Brevskriveren mener Nord universitet må utvikle på Helgeland, ikke legge ned.

Brevskriveren mener Nord universitet må utvikle på Helgeland, ikke legge ned. Foto:

Av
DEL

Leserbrev

Utdanningstilbudet i Nordland behøver å styrkes, ikke svekkes!

Det er et paradoks at Nesnas grunnskolelærerutdanning foreslås nedlagt på samme tidspunkt som søkertallene viser at det er flere søkere til Nesna enn hva det er plasser tilgjengelig, samtidig som det fortsatt er ledige plasser ved Bodø og Levanger. Å flytte fagmiljøet til lærerutdanningen til Bodø er ikke bare en katastrofe for Nesnas lokalmiljø, men det er også urettferdig for både eksisterende og fremtidige studenter på Helgeland. 

Det er i utgangspunktet et begrenset utvalg av studier tilgjengelig i regionen, da de store fagmiljøene som ligger nærmest er i Bodø og Trondheim på en rekke fagområder. Lærerutdanningen på Nesna har hatt høy kvalitet og har vært ettertraktet, og gjør det gjennomførbart for mange voksenstudenter med familieliv å kunne studere. Det er også studenter som ikke ønsker å forlate hjembyen, og det er derfor mange studenter ved Nord universitet på studiestedene på Nesna, Mo og Sandnessjøen som ikke har ville kunnet studere hvis det ikke var nettopp for beliggenheten. Selv har jeg planer om å fjernstudere ved studiestedet i Levanger, fordi studiet jeg har valgt ikke tilbys i fylket. Å studere heltid ved studiested i Bodø eller Trondheim har jeg rett og slett ikke mulighet til på grunn av barna mine. 

At sykepleieutdanningen i Sandnessjøen og lærerutdanningen i Nesna er foreslått nedlagt i en tid der regionen har mangel på både sykepleiere og lærere er absurd. Flere studenter har uttalt at de heller vil flytte til Trondheim enn Bodø, og vi vet i fra før at for få vender tilbake til fylket etter endte studier. 

Forslaget om endring av studiestrukturen rammer ikke bare Sandnessjøen og Nesna, men hele distriktet. Nordland trenger å videreutvikle universitetet, ikke bare i Bodø, men også på Helgeland!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags