Gå til sidens hovedinnhold

Vi er nå inn i den fineste årstiden for mange, og ser at naturen viser seg spektakulær

Artikkelen er over 4 år gammel

I På en lørdag skriver Håkon William Skog Erlandsen om fjellvettreglene sett i forhold til hverdagslivet.

PÅ EN LØRDAG Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi går nå nok en mørk periode i møte. Mørketiden står for tur og det er ikke lenge før trær er nakne og våre forfedres kompass igjen blir er fenomen, mange har glede av når en ferdes i hvitmalt mark. Helgeland er et natureldorado, hvor blant annet toppturer er blitt en ny folkesport, og som vil dominere fritiden for mange. Da er det viktig å repetere de gode gamle fjellvettreglene slik at en er rustet med verktøy og kunnskap dersom en skulle komme i en vanskelig situasjon. Ekstra interessant kan det være å se på hvor aktuelle disse ni reglene kan være, også i relasjon til hverdagslivet i Rana. Fjellvettreglene er for første gang oppdatert i år siden Røde Kors og Den Norske Turistforening produserte de i 1952.

#1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

Effektivitet er et nøkkelord nå til dags. Fritid er blitt det mest kjære en har, og også her vil en gjennomsnittlig ranværing oppnå mest mulig på kortest mulig tid. Bruk derfor verktøy, kart og apper for å unngå å miste tid ved å gå feil eller undre om retning. Paralleller kan her blant annet trekkes til det voksende gründermiljøet i Rana hvor bruk av lokale kunnskapsmiljø fører til målrettet og effektiv gründervirksomhet. Ved å melde fra hvor en skal gå, kan en oppleve å bli satt på rett kurs dersom virksomheten eller aktiviteten ser ut til å avvike fra det opprinnelige mål og kjernevirksomhet. Lytt til erfarne fjellfolk er et godt poeng som ofte burde overføres til hverdagen generelt. Tross mange sterke meninger i Rana finnes det mange kloke hoder som fortjener å lyttes på.

#2. Tilpass turen etter evne og forhold.

Mange vil nok se på regel nummer 2 som begrensende; ikke ta på deg oppgaver du ikke kan takle. Men siden den gjennomsnittlige ranværingen er forholdsvis ambisiøs, er regelens andre side mer appellerende, og en direkte oppfordring til å utfordre kunnskaper og personlig evne. Play safe, det er viktig, men sørg for å utvikle deg innen for kontrollerte forhold. Tenk så mye fint du ennå ikke har fått oppleve. Mens noen sliter med å komme seg opp av sofaen, har andre mål om å løpe «Søstrene» på sub fire timer.

Vi er alle ulike og må tilpasse ambisjoner individuelt. Ha i bakhodet at en vane for én kan være en opplevelse for den andre. Vi som ranværinger har mye guts, men ofte forsvinner praten i løse lufta. Med rette forhold og gode evner kan vi oppnå det mest utrolige. Kanskje blir ACDC et nevneverdig eksempel.

#3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

Det står mange utfordringer i veien til topps, om det så skulle være å nå Nord-Norges tak eller produsere verdens beste flytebrygge. Poenget er det samme, kartlegg farer og risikomomenter for å nå ønsket mål på tryggest vis. Det fins verktøy for å takle både vær og børs, og mangfoldet av næringsliv i Rana hospiterer kunnskapsmiljøer som kan bistå med erfaring og fakta for å ferdes i både mark og vei.

#4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Beklageligvis er janteloven i overkant vel etablert i Rana. Trolig fra starten av jernverkstida har nesa fått gjennomgå dersom den har vær uheldig med en offensiv tankegang. Mange gode ideer har stoppet opp av slibrige kommentarer og holdninger møtt i Rana. Men for enhver regel fins det unntak, de som har rustet seg med gode klær og en sterk ryggrad klarer å motbevise mange.

#5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Som innehaver av en del av Norges nest største isbre, er brevandring en utbredt aktivitet i Rana. Ved brevandring går flere lenket sammen for å kunne redde den ene som faller i sprekken. Mo Industripark er et godt eksempel på hvordan flere bedrifter er avhengig av et nært samarbeid for å kunne stå sterkere i den globale konkurransen i industrinæringen. Hvordan de er lenket sammen er inspirerende å se, hvor da denne lange lenken av 110 bedrifter sammen resulterer et av Europas største resirkuleringsanlegg. Sammen står de sterkt, og sammen har de utstyr for å hjelpe både seg selv og Mo i Rana.

#6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Vi burde takke Den Norske Turistforening for tilrettelegging av trygg ferdsel i naturen. De er en god og trygg veiviser, som siden 1868 har kartlagt, tråkket opp og merket stier slik at vi andre kan oppleve naturen trygt og godt. Et godt eksempel på en veileder som har tråkket i alle fellene og opplevd alle farene slik at flertallet kan ferdes trygt.

#7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Nord-Norge er i vinden for tiden. Vi leder an mange store internasjonale næringer på grunn av geografisk plassering, og i et vakkert samspill med teknologi ser det ikke ut til å stoppe i nærmeste fremtid. Ranværingen er generelt smart og vet å utnytte kortreiste råvarer, og det vises gjennom mulighetene rundt oss som vi utnytter. La oss bare sørge for at vi, som storebror i regionen tar ansvar for at vi på Helgeland har en felles forståelse av hvor nord er, slik at vi drar i samme retning. Folketallet har vi dessverre ikke på vår side, men vi stiller sterkere i nasjonale debatter dersom vi alle går samlet mot samme retning.

#8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

En mer passende regel er vel ikke å finne for kommunens siste innstilling om å legge skolesaken på is. Om skolesaken var bra eller dårlig, kan diskuteres en annen plass, men det krever mot for å stoppe en eventuell prematur prosess for å gjøre en revurdering. Det å kunne ha selvinnsikt til å kontinuerlig reflektere og ydmykhet til å snu når det minst frister, er nettopp det vi trenger fra de lederne som folket har valgt frem.

#9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Som tilbakeflytter til Mo i Rana er oppfatningen at vi har for oss et potensial som vi ikke har utnyttet fullt ut. Vi har en lang vei å gå til reiselivsnæringen, kulturlivet, sporten og infrastrukturen fyller nasjonal standard på flere parametere. Men det virker som at vi lenge har spart på kreftene, og lenge har søk ly i frykt for at vi små ranværinger ikke skal bli tråkket på av storebror sør-landet. Men med Nord-Norges nye giv har kortene endret seg. Hvor da Rana, industrihovedstad i nord, tar sin plass. Nå må vi sammen vise til resultat, skape ambassadører, vise natur, og åpne dørene slik at resten av landet og verden får se kreftene som ligger her.

Vi er nå inn i den fineste årstiden for mange, og ser at naturen viser seg spektakulær. Overgangen fra sommer til vinter viser Rana fra sin beste side, mangfoldig og vakker. Det er mange som liker det. Oppfordre nestemann til å nyte godt av vårt store kjøleskap og produktlager. Fortsett å legge ut flotte bilder, hils på hverandre i skogen og ferdes sporløst. Naturen er her for å brukes, er det ikke tross alt derfor vi bor her?

God Helg!

Håkon Skog Erlandsen

Frilansmusiker og gründer

 

 

Kommentarer til denne saken