Gå til sidens hovedinnhold

Ingen flytter hjem på grunn av en flyplass. Ingen! Vi flytter hjem hvis det er jobb til oss her og hvis vi tror at barna våre får det godt her

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er mulig å utvikle Ranasamfunnet i en positiv retning uten å bruke 300 millioner på storflyplass, skriver Solveig Bratteng Rønning

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har denne dansen rundt gullkalven – les flyplassen – gått over alle Hauger. Bokstavelig talt.

Jeg er en av de hjemflytta ranværingene som har gledet meg stort til den nye flyplassen – Selveste Storflyplassen – skulle realiseres. Endelig skulle denne fantastiske regionen bli tilgjengelig for alle. Endelig skulle vi også få det slik som alle andre har det. Billig Billig ferie. Billig billig fly når som helst – hvor som helst. O Fryd og Jubel. Og de høye herrer i Rana lover og lover. Og lyger.

15.12.16 Høringsmøte om skolestruktur. Robert Rådmann ser foreldre og lærere rett i kvitøyet og forteller at i Rana går det att og ned. Med økonomien, folketall og elevtall. Det må skjæres til beinet. Om vi ikke legger ned skoler, må sykehjemsplasser kuttes. Her skal det spares! Alle ungdomsskoler i mils omkrets skal legges ned og elevene kjøres til byen. Og skolesjefen nikker og neier. Og ingen av dem sørger for inntekter til Rana Kommune. Alle deres skattekroner går nemlig til deres hjemkommuner. Og det er ikke Rana.

Det er for meg et stort paradoks at administrasjonen og posisjonen i Rana i årevis har raslet med trusler om Robek og annen skremselspropaganda når man uten problemer kan dra flere hundre millioner opp av hatten når det kommer til spørsmålet om flyplass. Kommunen er tildelt et ansvar for å drifte og forvalte sin økonomi til det beste for sine innbyggere. Å bygge flyplass er ikke et kommunalt ansvar. Vi har til dags dato ingen garanti for at det blir flyplass på Hauan. Kanskje vi kommer i Nasjonal Transportplan iløpet av våren.

Det er hevet over enhver tvil at en stor flyplass er bra for regionen. I alle fall for Rana. Men ikke enhver pris!

Les også

Å være for storflyplass, men mot kommunal medfinansiering, henger ikke sammen

 

I Rana har vi allerede satt av 100 millioner til dette. 100 millioner. Smak litt på den. 100 millioner er ikke småpenger i ei tid hvor man ikke kan få servert Biola på et eldresenter i Rana, fordi det er for dyrt. I en tid hvor Rana Kommune betaler Helgelandssykehuset for å ha utskrivningsklare pasienter på sykehuset fordi vi ikke har plass til dem selv. I ei tid hvor vi vurdere å skysse elever flere timer med buss i stedet for å la de ha en skole i nærmiljøet. 100 millioner er mye penger på et luftslott.

Som sagt så flyttet jeg hjem igjen. For 8 år siden. Å iløpet av de å årene har det vært ett fokus i Rana Kommune. STOR FLYPLASS! Bare vi får denne flyplassen på plass så ordner alt seg. Da blir det vekst. Da blir vi helt sikker 30 000 ranværinger. Helt sikkert.

Les også

Har fortellingen om Rana kommunes dårlige økonomi i alle år rett og slett vært en løgn dere har gjemt dere bak?

 

Det er hevet over enhver tvil at en stor flyplass er bra for regionen. I alle fall for Rana. Men ikke enhver pris! Ingen flytter hjem på grunn av en flyplass. Ingen! Vi flytter hjem hvis det er jobb til oss her og hvis vi tror at barna våre får det godt her. Og ingen blir her på grunn av en flyplass. Vi blir her hvis det er godt å bo her. Hvis vi føler oss ivaretatt og sett. Hvis vi mener at kommunen gjør det den kan for at innbyggerne skal ha de godene vi er ment til å ha.

Les også

Nok et Rana-parti sier nei til å bruke 300 millioner på spleiselag for storflyplass

 

Og det er mulig å utvikle Ranasamfunnet i en positiv retning uten å bruke 300 millioner på storflyplass. Vi kan legge grunnlaget for at folk trives med gode skoler og gode oppvekstmiljø. Vi har Nordland Teater og andre som iløpet av de siste 10 – 15 årene har løftet Rana som kulturby. (Og det er uten et kulturhus.) Vi har Mo Industripark som et foregangseksempel for den nye industrien og den nye tia som kommer. Kommunen kan velge å satse på unge som vil skape sin egen arbeidsplass - det være seg i byen eller på bygda. Vi kan legge til rette for at Rana blir et godt sted for grundere.

Rana og Helgeland vil få sin storflyplass – men det skal ikke skje på bekostning av de velferdsordningene som kommunen er pålagt å tilby sine innbyggere.

Jeg savner en faktabasert debatten rundt flyplassen. Blir det bedre tilgjengelighet, regularitet og lavere priser når vi får ned storfly på Hauan? VI er ikke mange nok her til å fylle 185 seter mange ganger om dagen. Det må helt sikkert bli færre avganger. Hvor og når går disse avgangene? Hva er den reelle sysselsettingseffekten? Hvilken type vekst vil vi se? I hvilken form har samferdelsdepartemente bedt om midler? Når flyplassen skal bygges skal den ut på anbud. Er det sikkert at det blir et firma i Rana som får jobben? Hvem skal åpne pengboka når budsjettet sprekker. 300 millioner i tilskudd. Dette er ikke lån eller penger som forventes at vi skal få igjen.

Og når storflyplassen kommer, og den får alle de positive effektene som vi blir lovet. Det kommer 3000 nye ranværinger dalende som perler på en snor.  Hvor skal disse da gå på skole?

Solveig Bratteng Rønning

Pissesur Innbygger i DistriktsRana

Utskarpen

 

Kommentarer til denne saken