Sturle Valla: Skal det nye fotball-laget ha noen sjanse til å lykkes må alle gode krefter legge stridigheter til side

Mo ILs klubbhus på Sagbakken.

Mo ILs klubbhus på Sagbakken. Foto:

Av

Alle fotballinteresserte ranværinger burde la Rana FK få sjansen til å vise at de kan klare oppgaven med å løfte fotballen i byen, skriver Sturle Valla.

DEL

LeserbrevMo IL, klubbhuset og Rana FK

La det først være klart, det jeg skriver her er helt private tanker og ikke forankret noen andre steder enn hos meg selv!

Jeg har siden 1981, da jeg flyttet tilbake til Rana, hatt ulike oppgaver i Mo IL: trener for lag i ulike aldre, jenter som gutter, vært leder for barne og ungdomsavdelingen, styremedlem og leder for seniorfotball og styreleder og styremedlem for Mo IL Allianseidrettslag. Ut fra dette skulle det vel ikke være tvil om hvor min lojalitet og tilhørighet er!

Høsten 2014 ble Mo IL`s klubbhus på Sagbakken åpnet. Et praktbygg, bygget av ildsjeler i Mo IL med Torbjørn Solhaug og Asgeir Hanssen i spissen, sto klart til å ta imot både unge og gamle. Klubbhuset har siden åpningen vært brukt til møter og tilstelninger samt til utleie. Alle som kommer innom klubbhuset kan ikke annet enn å skryte av hvilket praktbygg dette er.

Det er vel ikke en overdrivelse å si at seniorfotballen i Mo IL og Stålkameratene har slitt med å markere seg i norsk fotball de senere årene. I tillegg er det et faktum at det har vært svært vanskelig å få den nødvendige støtten av det lokale næringsliv til å ta steget videre . Dette gjelder i begge klubber, men ikke minst i Mo IL. Når reisebudsjettet for A-laget alene overstiger millionen, skjønner man kanskje at det skal noe til for å få endene til å møtes. Å kjempe med ryggen mot veggen sliter også ut de som er så modige at de påtar seg verv i en slik organisasjon hvor alt er basert på dugnad.

For ca halvannet år siden ble det tatt initiativ til å se på om det kunne være grunnlag for et økonomisk fundament for ei satsing på et sammenslått lag av Mo og Stål. Det ble dannet ei prosjektgruppe bestående av representanter fra Mo og Stål samt representanter fra næringslivet. Prosjektgruppa la fram sitt forslag til dannelsen av Rana FK høsten 2017. Salg av klubbhuset til Rana FK var en del av forslaget. Forslaget, som trengte 2/3 flertall, ble vedtatt med ca. 90 % flertall i Mo IL og med knapt flertall i Stål. Det vedtatte forslag innebar at barne og ungdom ble slått sammen fra 1/1 2018, mens A og jr.lagene skulle gå inn i Rana FK fra 1/1 2019. Personlig syns jeg utsettelsen for A og jr. var et svært dårlig valg.

En viktig del av vedtaket var at klubbhuset, eid av Mo IL Allianseidrettslag, skulle selges til Rana FK. En sentral tanke bak det var at man dermed kunne gjøre opp den gjelda Mo IL Toppfotball har. Samtidig var det for Rana FK viktig at klubbhuset kunne bli det nødvendige samlingspunktet i den nye klubben, hvor både medlemmer fra Mo IL og Stålkam. er like velkommen. Her skal man bygge en ny identitet og tilhørighet.

Som kjent har det i klubbhusmiljøet vært svært vanskelig å innfinne seg med at det huset som de har lagt sin sjel i å bygge for å skape et tilholdssted for medlemmer i Mo IL, nå skal selges til en annen klubb. Som tillitsvalgt i klubben er jeg den første til å innrømme at det ble gjort en feil i prosessen mot det framlagte forslag til sammenslåing. De som har bygd huset ble ikke involvert(og det burde vi ha passet på!), og de har følt at huset blir røvet fra dem. Jeg har forståelse for at dette er vanskelig.

Samtidig prøver jeg å løfte blikket og se framover, være positiv og gi Rana FK en sjanse til å vise hva de kan få til ved å tenke følgende: Mo IL har med solid flertall valgt veien videre – de ønsker å slå seg sammen med Stålkameratene i Rana FK fra 1/1 2019. Mo IL, som i mange år har vært et rent fotball-lag har flyttet sin fotballaktivitet inn i RFK fra 1/1 og alle spillere og ledere er da selvsagt velkommen i klubbhuset enten det er eid av Mo IL eller Rana FK. Og så håper jeg at de nye eierne viser respekt for det arbeidet som er lagt ned i klubbhuset og gir honnør til de som fortjener det!

Skal det nye fotball-laget ha noen sjanse til å lykkes må alle gode krefter legge stridigheter til side, omtale Rana FK i positive ordelag, slutte med mistenkeliggjøring og ryktespredning og heller være bidragsytere i en prosess som vil kreve mye av mange. Alle fotballinteresserte ranværinger burde la Rana FK få sjansen til å vise at de kan klare oppgaven med å løfte fotballen i byen!

Sturle Valla

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags