Rana KrF ber om stans i vindmølleplaner på Sjonfjellet: Vi kan ikke gå inn for industrialisering av urørt natur som «branding»

TEKST TIL BILDE NR 20040311-014:
Det blåser nok i Finnmark til å forsyne to norske storbyer med vindkraft. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

TEKST TIL BILDE NR 20040311-014: Det blåser nok i Finnmark til å forsyne to norske storbyer med vindkraft. (Foto: Vidar Ruud, ANB) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevRana kommune ga en tydelig høringsuttalelse i 2013, sak 93/13, der man gikk imot at det skulle bli gitt konsesjon til vindmøller på Sjonfjellet.

Det er ikke noe i dagens planer som endrer ved begrunnelsen man ga i den uttalelsen. Regionen har fortsatt et stort kraftoverskudd. Det som er forandret er at NVE i april i år sendte ut et forslag til mulige områder for utbygging av vindkraftindustri. Rana kommune er ikke inkludert i dette mulige området. Det gir enda mindre grunn til å bruke mer ressurser på diskusjon og planarbeid på dette prosjektet.


Når vindkrafttutbyggnig blant flere nevnes i sammenheng med planene om batterifabrikk er det nødvendig å påpeke at dette er to forskjellige saker. Det er i dag tilstrekkelig produksjon av elektrisk kraft i regionen til også å dekke behovet ved en eventuell batterifabrikk.

I tidligere framlegg har Freyr omtalt strøm fra vindkraftverk som positivt for merkevarebyggingen av batterifabrikken. Samtidig har det i presentasjonen av fabrikk-planene blitt vist til et skrikende behov i blant annet bilindustrien for denne type batterier. Det virker litt underlig at man har behov for denne type merkevarebygging for et produkt markedet i så stor grad likevel etterspør. Vi kan ikke gå inn for industrialisering av urørt natur som «branding».

Batteriproduksjon har imidlertid en annen utfordring når det gjelder merkevarebygging. Mineralene man trenger i produksjonen kan for en stor del stamme fra konfliktområder, slik det ble belyst ved predsprisvinner Mukweges besøk i Norge i mai. Om Freyrs batterifabrikk kan være med i front av arbeidet for «rene» mineraler med aktsomhetsvurderinger i tråd med FNs veiledende prinsipper, vil det både være god merkevarebygging for Freyr og et steg i positiv utvikling for mennesker i disse områdene.

Anne Sofie Urke, leder Rana KrF
Einar Bondevik, nestleder Rana KrF

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags