Rana Sp: Rana bruker mindre på skole enn de fleste kommunene i landet

Ved Mo Ungdomsskole har det allerede kommet opp modulbygg som skal huse elevene fra høsten. Modulene har tidligere vært brukt ved Korgen skole etter at den brant.

Ved Mo Ungdomsskole har det allerede kommet opp modulbygg som skal huse elevene fra høsten. Modulene har tidligere vært brukt ved Korgen skole etter at den brant. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at vi både har måttet lese og høre, gjentatte ganger, at Rana bruker for mye penger på skole, så kan vi nå få bekrefte det motsatte, skriver styret i Rana Senterparti.

DEL

Leserbrev Etter at vi både har måttet lese og høre, gjentatte ganger, at Rana bruker for mye penger på skole, så kan vi nå få bekrefte det motsatte.

Det har blitt sagt at vi bruker 25 % mer enn sammenlignbare kommuner. Vi har fått høre at forslaget vårt lukter Robeklista og Luksusfellen lang vei. Vi har blitt latterliggjort for å ikke ha tro på tallene. Vi blir forsøkt skremt med at vi må si opp lærere. Her er den nakne sannhet: Vi bruker mindre på skole enn de fleste kommunene i landet, inkludert kommunene i Kostragruppe 13. Dette er offentlige tall fra Skoleporten.no.

Rana kommune bruker 105 440 kr pr elev. Bodø 112680,- Tromsø 111 978,- Harstad 114 900,- og Steinkjer 119 694,- Av nabokommunene kan vi nevne at Hemnes bruker 153 792,- og Vefsn 136 097,-

Rana kommune har hatt en prosentvis endring i økte midler pr elev på 1.3 % fra 2014. Bærum, som vi ofte sammenlignes med, brukte riktig nok bare 100 569 kr pr elev i 2017. Men de har hatt en prosentvis økning på 9.6 % siden 2014. Prisstigningen har økt med 7.8 % fra 2014 til 2017. Det betyr at Rana stadig bruker mindre pr elev.

Hvor langt under andre kommuner er målet å ligge? Lavere enn de statlige overføringene? Så lavt av kommunen tjener penger på å drive skole? Vi må begynne å betale det det koster å drive gode skoler, ikke bare se på hvor mye mer kostnadseffektive vi kan gjøre dem. Ungdomsskolene i Rana må ikke bli en salderingspost. Sammenslåingen av de fire ungdomsskolene må stoppes. Kommunen går med et solid overskudd. Det er ikke meningen at vi skal spare inn på lovpålagte kommunale oppgaver, for å gå med overskudd. Det sies at det å endre skolestrukturen er det mest kompliserte politikere kan gjøre. I Rana er det altså også fullstendig unødvendig.

Det snakkes om at endringene er et løft for Ranaskolen. Lærerne har for lenge siden trukket seg ut av samarbeidet om Rana U. Folket har gått i tidenes største protesttog. Posisjonen sier at de regnet med at det ble reaksjoner, men at det er vedtatt og derfor skal gjennomføres. Vedtak som blir gjort på feil grunnlag bør ikke få stå løpet ut. Hvis vi politikere ikke skal lytte til folket, og ikke en gang fagfolket, så går vi en mørk fremtid i møte i Rana kommune.

Styret i Rana Senterparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken