Rana SV vil ha et miljøkjøpesenter i Mo i Rana

F.v. Maria Saltirova Rausandaksel, Sven Henriksen, Cathrine Hakunes Lundenes og Hilde Birgitte Rønningsen.

F.v. Maria Saltirova Rausandaksel, Sven Henriksen, Cathrine Hakunes Lundenes og Hilde Birgitte Rønningsen. Foto:

Av

Rana SV har lyst til at det utredes om vi kan legge til rette for at i tillegg til brukthandel og BUA, så kan også reparatører som skomaker, sømtjenester, sykkelreparatører og mobilreparatører og andre samlokaliseres. Kanskje kan det utvikles også en “lånesentral” for verktøy og annet utstyr som ikke brukes så ofte. Og senteret kan bli en plass for rådgivningstjenester, kurs og demonstrasjoner med klima- og miljøinnretning på, skriver Hilde Rønningsen (SV).

DEL

LeserbrevEt “miljøkjøpesenter” i Mo i Rana?

I Rana er vi så heldige at vi har flere bruktbutikker hvorav den ene samlokalisert med BUA, en sentral for gratis utlån av sports- og friluftsutstyr. Aktørene bidrar til klimaarbeidet, men de er også aktører som bidrar til sosial utjevning. Samtidig er det også en voksende trend og bevissthet rundt gjenbruk  og aksept for dette i befolkningen. I SV tenker vi at jo flere slike aktører som samles, jo større effekt har det for brukerne av tilbudene. Og for aktørene selv som kan få en ekstra gevinst av å ha de “riktige” naboene for sin business. 

Rana SV har derfor lyst til at det utredes om vi kan legge til rette for at i tillegg til brukthandel og BUA, så kan også reparatører som skomaker, sømtjenester, sykkelreparatører og mobilreparatører og andre samlokaliseres. Kanskje kan det utvikles også en “lånesentral” for verktøy og annet utstyr som ikke brukes så ofte. Og senteret kan bli en plass for rådgivningstjenester, kurs og demonstrasjoner med klima- og miljøinnretning på. 

Rett og slett et “miljøkjøpesenter av aktører som sammen utgjør mye mer enn de hver for seg gjør i dag. 

Den største klimatrusselen

Den største klimatrusselen er oss sjøl - du og jeg. Vårt forbruk driver det hele. Dette har eksplodert. Jeg var nytilsatt i en kleskjede på 90-tallet. Konseptet med “Ta 3 og betal for 2” var nytt. Kundene slet i starten med å forstå dette. Mange var skeptiske: men jeg skal bare ha en? 

Etterhvert er dette blitt normalt og vi stapper i kurven for å “spare”. Hvem vil være dusten som ikke tar et godt tilbud? 

Det er lov å si nei til 3…

Så hva skjer når alt skal dobles og tredobles? Det går på bekostning av landarealer med viktige arter av flora og fauna og mennesker, vannressurser, sparsomme ressurser som ikke fornyes og med påfølgende forurensning under produksjon, emballering, transport og tilslutt avfallshåndtering. 

Vi må kjøpe mindre mat og ikke minst spise den opp, ikke kaste mat hvis vi kan unngå det. Og vi må spise mer planter og mindre kjøtt. Der har vi mye å lære fra folk som flytter til oss fra andre land. Og vi kan med god samvittighet si nei til 3 når vi trenger 1. 

Vi må øve opp blikket vårt

En gang var jeg informasjonsleder i det lokale avfallsselskapet og årlig hadde jeg nye landsmenn i Rana med på omvisning. Aldri har jeg følt meg dummere enn da jeg holdt opp den grønne posen foran flyktninger fra sultrammede områder og sa “here we throw food waste”. Reaksjonen var sterk og jeg kan forstå den når man kommer fra sult til et land der “integreringen” består av å lære å kaste mat. 

Det samme skjedde ved metallskrap-containeren der de måtte trekke litt til siden mens noen kastet sykler. “Dette skal smeltes om”, fortalte jeg. “Hvorfor i all verden reparerer de ikke”, spurte en i gruppen mens han så vantro på haugen med sykler etter “vårryddinga” i boder og garasjer.  

Mange av våre nye landsmenn har en ekspertise og kompetanse på reparasjon, som det ser ut til at vi selv har glemt. Et “miljøkjøpesenter” kan også gi muligheter til forretningsutvikling og inntreden på arbeidsmarkedet, og til kunnskapsdeling. 

I Rana SV ser vi frem til å få utredet mulighetene for et “miljøkjøpesenter” i Rana - for større bærekraft.

Hilde Rønningsen, ordførerkandidat Rana SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags