Når ungdom ikke klarer å finne ut om aktivitetene som finnes innafor kommunegrensene, hvordan er det da for godt voksne folk?

Hilde B. Rønningsen sverget til frokostkaffe.

Hilde B. Rønningsen sverget til frokostkaffe. Foto:

Av
DEL

LeserbrevKan vi gjøre det litt kulere å bli gammel i Rana?

Over år har unger i Rana en dag i året kunne få bli kjent med alle slags aktiviteter som finnes i kommunen. En skikkelig festdag. I forbindelse med at SV samlet innspill til arbeidsprogrammet vårt, så møtte vi ungdomsrådet og hørte deres tanker. Fra studentrådet kommer samme forespørsel:

Kan kommunen på en bedre måte vise organisasjoner og aktiviteter i Rana? Fra administrasjonen er det lovet bedre nettsider og der diskuterer de også midlertidige løsninger for å synliggjøre tilbudet.

Men i forlengelsen av dette dukker også spørsmålet opp om Ranas snart største gruppe: seniorer og pensjonister – hvor finner de en oversikt over tilgjengelige aktiviteter og tilbud?

Vi må bygge et nytt sykehjem i neste periode, men det er også mange år som skal leves før du eventuelt flytter til sykehjemmet. Hvordan disse årene med full fritid skal leves, vil bli forskjellig. Fordi folk er forskjellige og også deres evne til å knytte sosiale relasjoner. Og det kan hende at du likevel ikke fikk bli gammel med den du elsker.

Jobb er en sterk faktor for å kjenne tilhørighet, men hva når pensjonsdagene begynner? Hva da?

"Barnas idrettsdag" for pensjonister?

Ungdom og eldre er ikke så forskjellige når det kommer til behovet for meningsfylte aktiviteter, som gjør at du kjenner man lever litt ekstra. Når ungdom ikke klarer å finne ut om aktivitetene som finnes innafor kommunegrensene, hvordan er det da for godt voksne folk?

Kanskje er det på tide å få en årlig "Seniorenes aktivitetsdag" der alle relevante lag og foreninger kan samles og få vist fram bredden og tilbudet i Rana? Et samarbeid mellom det frivillige, kommunen og næringslivet.

En messedag der du kan møte ulike kor, høre og se kurs om treskjæring, quilting, språkkurs, frivillige foreninger som trenger flere frivillige, treningstilbud, seniordans, bok- og skriveklubber, bridge, turforeninger, interesseforeninger, noen som søker noen andre å spille i band med, workshops for å starte nye aktiviteter. Kun fantasien setter grenser. 

Hva med "Honnør-lunsj" hele uka på spisestedene i byen? Fest på spektrum med bra dansemusikk eller motivasjonsforedrag på biblioteket med valgfrie emner fra kosthold til tanker og utfordringer? Spennende kinoforestillinger og gjensyn med ungdomstidas "blockbusters"? Eller "Lygarkveld" på teateret, en slags standupkveld for godt voksne som faktisk kan noen gode historier? Og nettsider som gjør at man kan finne frem til nye aktiviteter og nye vennskap?

Seniorer er ikke en belastning - de er en ressurs

Seniorene er også det "hemmelige våpenet" i samskapning for Rana kommune i framtida. Vi trenger alle seniorene, enten det er til vaffelstekning, ei hånd å holde i når livet er strevsomt med sykdom, eller som aktivt styremedlem med kompetanse, eller som språkvenn på biblioteket og mye mye mer.

Å være i aktivitet, å ha meningsfulle relasjoner og kjenne at du også har noe å bidra med – dette er universelt for mennesker. SV har lyst til å se mer på hva vi sammen kan gjøre i denne kommunen for å gjøre også tida etter arbeidslivet artigere.

Hilde Rønningsen

Ordførerkandidat, SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags