Skolelista: Vi våger å påstå at skolesaken er en viktig årsak til valgresultatet i Rana

Skolelista. Vegar Alterås

Skolelista. Vegar Alterås Foto:

Av

Rana Blad konstaterer at det ikke har noe med skolesaken å gjøre. Vi ser en del statistikk som kan tyde på at den bastante slutningen fra redaktøren kanskje ikke helt holder vann.

DEL

LeserbrevRana Blads redaktør avviser all sammenheng mellom skolesaken, valgaksjonen vår - «marker nasjonalt din misnøye lokalt», og årets stortingsvalg.

Les lederen: Rana Blad mener: Å peke på den betente skolesaken som bakgrunn for Aps nedgang i Rana er en lettbeint forklaring

Vi ønsker først å si at redaktøren har noen poeng. Det er, og skal være, forskjell mellom lokalvalg og stortingsvalg. Dette poengterte vi selv allerede da vi lanserte kampanjen.

Det er også ganske klart at Høyrevelgerne har vært lojale, forståelig nok i forhold til flyplassaken. AP, SV, SP og R har hatt store endringer på valgresultat i Nordland og Rana i forhold til valget 2013.

Rana Blad konstaterer at det ikke har noe med skolesaken å gjøre. Vi ser en del statistikk som kan tyde på at den bastante slutningen fra redaktøren kanskje ikke helt holder vann:

  • Arbeiderpartiet har gått tilbake 4,5 prosentpoeng mer enn snittet i Nordland. At tilbakegangen er større i historisk røde Rana enn resten av Nordland er spesielt.
  • SV, i røde Rana, har gått mindre frem i Rana enn i resten av Nordland (0,3 prosentpoeng). Årets valgresultat for SV i Rana er det nest dårligste på over 30 år.
  • SV har i gjennomsnitt fått 2220 Ranastemmer i hvert stortingsvalg siden 1981. Årets stemmetall ble 1089.
  • SP fikk flere Ranastemmer i 2017 enn i brakvalget forkant av EU-avstemningen i 1993.
  • SP i Nordland fikk markert færre stemmer i år enn i brakvalget i 1993.
  • Med unntak av valget i 1993, har Rana SP i gjennomsnitt fått 577 stemmer ved stortingsvalg siden 1981. I år fikk SP 1865 stemmer.
  • Rødt har mer enn doblet oppslutningen i Rana siden forrige stortingsvalg.
  • Rødt har ikke fått mer enn 240 stemmer i noe stortingsvalg de siste 36 år. I år fikk de 521 stemmer i Rana.
  • KrF og Venstre har gått tilbake lokalt og regionalt, men tilbakegangen i Nordland var dobbelt så stor som lokalt i Rana i år.

LES MER: Dette mønsteret er felles for samtlige av de 18 kommunene på Helgeland

Dette viser at utslagene i Rana er større enn på fylkesnivå i Nordland, og alle tall, med unntak av Høyres resultat, peker i samme retning. Det må ha en årsak, og  vi våger å påstå at en viktig årsak er skolesaken.

LES MER: Resultater for alle valgkretsene i Rana

Uansett viser dette at skolesaken ikke er død blant Ranas befolkning.

Skolesaken vil få ny giv hver gang konsekvensene av vedtaket kommer frem, det være seg kostnadsoverskridelser så vel som konsekvenser for klasser og enkeltelever – når fremdrift blir viktigere enn hensynet til den enkelte elev.

Kanskje svir det hos AP lokalt at de får en smell, mens Høyre slipper unna? Om to år tipper vi at også Høyres velgere er mer bevegelige enn i stortingsvalget, noe som kan gi enda større utslag på valgresultatet i kommunevalget 2019.

For Skolelista, Vegar Alterås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags