Som utflyttet Helgelending er det alltid hyggelig å besøke Trænafestivalen når jeg er i Norge på sommerferie. Man møter på gamle kjente på hele øya, og naturopplevelsen er helt spektakulær.

Men hver gang jeg er der, sitter jeg igjen med en bismak i munnen. Jeg står på en bakketopp og skuler ut over festivalområdet sammen med en gjeng utenlandske festivalgjester. Vi ser fulle mennesker overalt, de raver rundt og hoier og skriker. Mange ser knapt ut til å ha fylt 18. Noen spyr, andre urinerer uten å utvise et fnugg av omtanke for personen som sitter en meter unna. Det er trist å se på.

Så ser vi dem. Politiet. To unge politibetjenter kommer gående med en hund. De lukter på telt, og går over hele festivalområdet med mistenksomme blikk.

“What the hell..?” utbryter en av de som står ved siden av meg.

Det er faglig ukontroversielt å hevde at alkohol er blant de farligste av våre rusmidler, på nivå med kokain. Cannabis scorer langt lavere, både når det kommer til skadelighet og avhengighet

 

Jeg må flaut forklare dem hvordan det står til med rusmiddelpolitikken i Norge. At vi kjører en av de hardeste forbudslinjene mot rusmidler i Europa, hvor en av konsekvensene er at vi har satt rekord i heroinoverdosedødsfall. Og hvor politiet prioriterer å jakte med hund på cannabisrøykere i stedet for å rette fokuset mot personer som, medisinsk sett, har inntatt en overdose av C2H6O, på folkemunne kalt alkohol.

Det er faglig ukontroversielt å hevde at alkohol er blant de farligste av våre rusmidler, på nivå med kokain. Cannabis scorer langt lavere, både når det kommer til skadelighet og avhengighet. De fleste rusmidler der ute er faktisk mildere enn alkohol.

Vi ser en gjeng cannabisrøykere som sitter og hygger seg.

De snakker med hverandre, de hoier og skriker ikke. Med ett blir de oppmerksomme på politihunden (de har ennå bevisstheten i behold, i motsetning til de som er i overstadig alkoholrus). Når politiet begynner å nærme seg, tar cannabis-tilhengerne sakene sine med seg og setter seg et annet sted.

Og sånn går no dagan.

Kjartan Nilsen

Filmregissør, Berlin

HER FINNER DU ALT FRA DEKNINGEN AV TRÆNAFESTIVALEN