De samiske forlagene trenger mer forutsigbarhet, og ikke mindre forutsigbarhet

Aili Keskitalo taler til Sametinget i Karasjok.

Aili Keskitalo taler til Sametinget i Karasjok. Foto:

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

LeserbrevJeg er fornøyd med at de samiske forlagene fortsatt er på fast bevilgning på Sametingets budsjett. Det forrige råd hadde i sitt forslag foreslått å stryke bevilgningen til samiske forlag og overføre midlene til utvikling og fremming av litteratur.

Flertallsposisjonen tilbakeførte og økte midlene til samiske forlag, og sikret dermed samiske forlag en bevilgning på nesten 2,9 mill kroner, en økning på kr 73 000 i forhold til 2016 budsjettet. Det vil være behov å se nærmere på retningslinjene for tildeling av tilskuddene. Her bør Sametinget innlede samtaler med forlagene for å få til hensiktsmessige tilskuddsordninger.

De samiske forlagene trenger mer forutsigbarhet, og ikke mindre forutsigbarhet, noe som ville vært resultatet etter Keskitalo-rådets forslag.

Det er umulig å basere den samiske forlagsvirksomheten på en søkerbasert ordning. Med faste årlige bevilgninger kan det legges mere langsiktige planer for utgivelse av samiskspråklig litteratur.

Forlagene er viktige institusjoner i utgivelsen av samiske lærebøker, faglitteratur og skjønnlitteratur. Lesekretsen og kundegrunnlaget er begrenset, slik at det blir forholdsvis lite overskudd på forlagenes omsetning. Dette gjør at en del vesentlig del av litteraturutgivelsen må basere seg på offentlige tilskudd. Forlagenes egne bidrag vil ikke være tilstrekkelig til utgivelse samiskspråklig litteratur. Derfor er Sametingets forlagsstøtte helt avgjørende for forlagenes mulighet til å dekke etterspørselen etter fag- og skjønnlitteratur.

Solveig Jensen

Sametingsrepresentant, Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags