Hvis tilfeldigheter i MPR-utvalget får rå, er det fare for at Mo mister sol på fellesareal og i gater der folk trives

Leserbrevskribenten liker ikke planene om et hotell på 20 etasjer i Mo i Rana sentrum.

Leserbrevskribenten liker ikke planene om et hotell på 20 etasjer i Mo i Rana sentrum. Foto:

Av
DEL

LeserbrevSkremmende mangel på miljø og plan i MPR-vedtak

Da jeg flyttet fra Bodø og tilbake til Mo i 2011, forlot jeg en by som tillot eiendomsutviklere å fylle sentrum med høye bygg. Gatene er nå permanent mørke og kalde juv der det er vanskelig å finne en varmende solflekk. På Mo har kloke byplanleggere og våkne politikere gjennom ti-år sørget for utvikling av et sentrum med mange gode byrom omgitt av lave bygninger. De slipper sola ned på torg og åpne plasser så snart den gløtter over Mofjellet.

Nå får byen sin første høyblokk med 20 etasjer i sentrum og det blir sikkert ikke den siste. Det kan gå bra, hvis utviklingen følger en plan der målet er å oppnå at ingen deler av byen legges i skygge store deler av dagen, slik som i Bodø. Dette har man klart i Vancouver der høyhusene er reist med svært god avstand fra hverandre. Hvert enkelt bygg kaster en smal skygge som sveiper over gater og den lave bebyggelsen etter hvert som sola dreier seg rundt horisonten. Ingen steder faller i skygge stort mer enn en time i løpet av dagen. Dette er mulig å få til på Mo, men det må planlegges av faglig kvalifisert kompetanse.

Flertallet i MPR-utvalget jubler over visjonen om en storbyprofil med moderne sky-line av signalbygg. Det har vedtatt at utviklingen skal skje uten plan, bestemt av den til enhver tid rådende politiske posisjon og skiftende politiske strømninger. Utvalget inviterer tiltakshavere om å søke politisk behandling av nye byggeprosjekt. Hvis tilfeldigheter i MPR-utvalget får rå, er det fare for at Mo mister sol på fellesareal og i gater der folk trives på sine byturer i dag. Det kan bli vanskeligere å finne areal der en kan slå seg til for en god prat med kjenninger uten å fryse.

Gjennom valg er det hver enkelt politikers plikt å ivareta fellesskapets interesser og ikke gjøre personlige knefall for eiendomsutvikleres kapitalinteresser. Politikere bør heller ikke tjene folket ut fra egen synsing og fortreffelighet, men bygge samfunnet på kvalifisert informasjon og saklige politiske prosesser. SV sin begeistring for kosmetiske effekter som får Mo til å ligne på en by, er et tynt grunnlag for god sosialistisk politikk. Høyre ser ut til å svikte sin rolle som et moderat verdikonservativt parti med tilløp til våknende miljøbevissthet. Jeg tror begge partier trenger å gå i tenkeboksen og vurdere sin representasjon i MPR-utvalget.

Stig Skreslet,
Mo i Rana


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags