Manglende innsats mot mobbing må få konsekvenser. Rektorer og lærere som ikke tar ansvar må miste jobben

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad-leser: Mange skoler bagatelliserer mobbing.

DEL

Leserbrev Hvem husker ikke saken om den 13 år gamle jenta som ble funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften, slet med spiseforstyrrelser i mange år på grunn av mobbing på barneskolen. Så har du saken om Odin som ga opp livet på grunn av mobbing.

Jeg synes mange skoler bagatelliserer mobbing når de ikke lar elever bruke ordet mobbing når de varsler om ting som skjer på skolen. Et forskningsprosjekt viser at skoler prøver å kontrollere og begrense elevens bruk av ordet mobbing. Foreldre opplever at situasjonen ikke blir tatt på alvor, og blir verre. I den siste tiden har vi både lest aviser og sett på TV at mange har tatt opp mobbing på skolen. Mobbing skjer nok ennå på mange skoler i Norge.

Ny kartlegging viser at mange foreldre opplever å ikke bli tatt på alvor av skolen når de tar kontakt angående mobbing. I fjor mottok Foreldreutvalget i grunnskoleopplæringen(FUG) totalt 530 klager fra foreldre, hvor 40 prosent av disse gjaldt mobbing.

Skolen har ansvar for å sikre elevene et trygt arbeidsmiljø

De som jobber i skolen har et svært alvorlig ansvar for å sikre elevene et trygt arbeidsmiljø. Dette er det skoleleder og lærere som må sørge for. Mobbing er livsfarlig, og om man som lærer eller rektor over tid ikke klarer å skape et læringsmiljø uten mobbing, bør man ikke jobbe i skolen. Dersom de gjentatte ganger ikke følger opp dette ansvaret sitt gjør de ikke jobben sin.

Som rektor ved en skole skal man forholde seg til opplæringsparagraftens kapittel 9a. Denne sier at alle har rett på et godt læringsmiljø hvor helse, trivsel og læring er ivaretatt.

Mobbing er livsfarlig, og om man som lærer eller rektor over tid tid ikke klarer å skape et læringsmiljø uten mobbing, bør man ikke jobbe i skolen

Blir man utsatt for mobbing, så er ikke dette ivaretatt. Rektor skal gå inn og undersøke og kartlegge så fort det kommer en henvendelse, så skal det opprettes et enkeltvedtak, en plan, for hvordan man skal løse dette på en god måte. Gjør man ikke det vil mange falle utenfor.

Skolen er en av de aller viktigste samfunnsinstitusjonen. Da er det naturlig at vi stiller høye krav til dem som jobber i skolen. Lærere og skoleledere må ha både faglig, teoretisk og arbeidsledseskompetanse og autoritet. Lærerne har jo også en profesjonsetisk plattform, der står det klart at lærere har en forpliktelse til å gripe inn dersom de ser overgrep mot barn.

Jeg har ikke så stor tro på regjerningens initiativ om at det er den som mobber som skal bytte skole. Blir en som mobber flyttet, er det ikke kult å komme på skolen dagen etter og få merke at alle har mistet kompisen sin på grunn av deg. Da unner jeg heller de som blir mobbet å få starte helt på nytt med blanke ark, og slippe å møte de andre som mobber.

Så har jeg også litte tro på partnerskap mot mobbing som ble signert av blant andre statsminister Erna Solberg. Det gjorde også Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik i sin tid som statsminister, da må de heller inn med sterkere krutt mot skolene.

Derfor synes jeg det er et meget bra forslag fra Fremskrittspartiet sin skoletalskvinne Bente Thorsen å spark rektorer og lærere som ikke klarer å stoppe mobbing på skolen de jobber på. Frp er krystallklar på dette punktet. Manglende innsats mot mobbing må få konsekvenser. Rektorer og lærere som ikke tar ansvar må miste jobben. Det foreligger allerede en mulighet i dag til å si opp rektorer og lærere som stadig har latt være å gripe inn mot mobbing i skolen. Dessverre blir ikke denne muligheten brukt og det er ikke bra.

Hvis skolen skal ta mobbing på alvor bør de pålegges bøter på kr 10 000. Denne boten bør gies av fylkesmannen, hvis det etter 2 månder ikke er blitt gjort noe drastisk i forhold til mobbing. Rektoren bør da få høyere bøter eller miste jobben hvis det ikke er gjort noen for å få slutt på mobbingen

Tidligere mobbeoffer kaller forslaget genialt

Robert Mellom Bakkrogberg ble mobbet på ungdomsskolen fra 2003 til 2005. Han tok opp kampen mot heim kommunen og vant frem i retten i 2013 og fikk 650 000 kroner i erstatning. Han synes forslaget til Frp er helt genialt. Det er på høy tid at man klarer å få ut lærerne som ikke har kompetanse nok om hvordan de skal håndtere mobbing. Han mener også at lederne som ikke har kompetanse selv, er ansvarlig for å innhente kunnskapen de trenger for å sette en stopper for mobbing i skolen. Det er utrolig mye man må gjøre for å få slutt på mobbing i skolen, men det er viktig å begynne på toppen. Det er lederne som ikke klarer å holde styr på mobbingen som må få svi, sier Robert.

Bernt Heimland

Hemnes Fremskrittsparti

Følg på: Origo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken