En tidligere rådmann sa ”ingen vil vel bo i Dalsgrenda!”. Og man kan nesten tro at det er målet for mange politikere

Illustrasjonsfoto. Dalsgrenda skole.

Illustrasjonsfoto. Dalsgrenda skole. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Er ikke Dalsgrenda en del av Rana kommune?, spør leder av Dalsgrenda bygdeutvalg og FAU ved Dalsgrenda skole i dette leserbrevet.

DEL

LeserbrevDalsgrenda kunne ha vært foregangssted for aksjonen ”Vi vil heim”. Unge vil tilbake til bygda med sine egne unger. De vil at de også skal få gå i barnehage og på skole her, i det fantastiske nærmiljøet som vi har.

Jeg har vært med på å arbeide med bygdeutvikling i flere år. Bygdeutvalget samlet landeierne for noen år tilbake, for å fronte muligheten om å sette ut rimelige tomter for unge som vil etablere seg her. Velviljen var stor. Hos landeierne. Ikke kommunen. Svaret var at det fikk vi ikke. Ikke før de siste kommunale tomtene var solgt. Et par tomter som krever enormt med forarbeid, og kun bestemte typer hus. SP kom med forslag om å halvere tomteprisene, slik som det ble gjort i Utskarpen. Men det var de heller ikke interessert i. Er ikke målet å få 30 000 innbyggere? Hvorfor vedtar de da et tak på hvor mange tomter som kan settes ut her? De ønsker visst tilflytting, bare ikke hit.

En tidligere rådmann sa ”ingen vil vel bo i Dalsgrenda!”. Og man kan nesten tro at det er målet for mange politikere. At ingen skal ønske å bo her. De har prøvd å kvele engasjementet her ute i mange, mange år. Ved å foreslå skolen nedlagt i flere runder, og ved å utarme skolen gradvis over tid. Når vi nå endelig ser lyst på en stabil fremtid for bygda, med en privat skole på plass, så prøver de jammen å ødelegge dette også for oss!

Kommunen overtok glatt ungdomsklubben i sokkelen på skolen. De skylder fremdeles ungdomsklubben penger for den! Det lokalet kunne privatskolen ha brukt. Det er bygget på dugnad av foreldre og engasjerte sambygdinger. Samfunnshuset er også bygget ved hjelp av dugnadsinnsats i bygda, og økonomiske midler fra bygdefolket, lag og foreninger. Kommunen er medeier. En medeier, som har maktfolk i ledelsen.

AP, SV, KrF og Rødt bruker sin makt for å nekte ungene i bygda adgang til gymsalen. Gymsalen hvor de har gått på barneidrett, hatt gym, drevet med idrett på fritiden, feiret 17. mai sammen med ordføreren, hatt halloweenfester, bygdedager, julegrantenninger, juletrefester, skolearrangementer og samlet så uendelig mange minner. Denne gymsalen tilhører ikke bare kommunen! Den tilhører bygdefolket. Hvorfor har vi da måttet bruke massevis av penger på å sette opp en midlertidig skolepaviljong for Montessoriskolen? Søknadene om å få bruke skolepaviljongen kom alene på ca 100 000 kr, og ytterligere 100 000 måtte til for å kunne ta den i bruk. De pengene har vi samlet inn med kronerulling, og de kunne heller ha vært brukt på leie av skolebygget. Det som allerede står der.

Da det ble klart at privatskolen kom til å starte opp, så ble vi foreldre rådet til å søke ungene til Hauknes. Skolesjefen mente at det kommunale skoletilbudet her kom til å bli et svakere faglig og sosialt tilbud. Skoletibudet har allerede vært uforsvarlig dårlig for enkelte trinn i flere år. Det har ikke blitt ansatt utdannede lærere i annet enn kortidskontrakter. Det føles som om at det å drive skole i Dalsgrenda har vært et nødvendig onde, som det hele veien har vært ønskelig å bli kvitt! Nå brukes Montessoriskolen, og det lavere faglige og sosiale tilbudet, som unnskyldning for å stenge skolen allerede fra høsten av. VI har ikke lagt ned den kommunale skolen. Det har politikerne gjort. Men vi kunne ikke bare sitte her og vente til vi ikke hadde en skole.

I sommer har det blitt brukt hundrevis av doningstimer på å gjøre klart det midlertidige skolebygget. Skolen skal være i sokkelen på den private barnehagen, og i skolepaviljongen utenfor. Ungdomsklubben har derfor måtte flytte ut fra sokkeletasjen i barnehagen. Får klubben tilbake klubblokalene sine i sokkelen på den kommunale skolen? Eller pengene for lokalet? Hvor skal ungdomsklubben være nå? Hvor skal korpset, koret, saniteten, teaterlaget og bygdeutvalget møtes? Hvor skal barneidretten, volleyballaget, dametrimmen, herretrimmen og idrettslaget ha treninger? Får vi fremdeles bruke bygget, eller skal alt forsøkes legges dødt ved makt?

Hvor er folkehelseperspektivet? Hvor er barnets beste i dette? Er vi ikke lenger en del av Rana kommune?

Det sies at Montessoriskolen har fått tilbud om å bruke Rana hallen, men at de velger å bruke gymsalen i Finneidfjord. Det blir ikke nevnt at det er skrevet i svaret fra teknisk sjef at ”det gjøres oppmerksom på at det kommer nye retningslinjer i løpet av høsten, men at de kan leie inntil da.” Derfor valgte de Finneidfjord. Fordi det ikke egentlig finnes noe alternativ for våre 40 unger innen kommunen vår. Og nå skal ungene må sendes med buss til Finneidfjord, når deres egen gymsal står 500 meter unna? Hvor er folkehelseperspektivet? Hvor er barnets beste i dette? Er vi ikke lenger en del av Rana kommune?

Anne Blyseth

Leder av Dalsgrenda bygdeutvalg og FAU ved Dalsgrenda skole, samt styremedlem i Dalselv ungdomsklubb.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags