Her må helgelendinger for en gangs skyld kunne stå skulder ved skulder og kjempe samme kamp

Artikkelen er over 2 år gammel

Poenget med alle reformene er i hvert fall ikke å styrke lokaldemokratiet, utdanningsnivået eller å skape arbeidsplasser, skriver Rana Blad-leser.

DEL

LeserbrevÅ være et desentralisert samfunn, slik som store deler av Norge heldigvis ennå er, er kanskje totalt sett dyrt i drift for staten. I kroner og øre lønner det seg kanskje ikke, men skal alt dreie seg om økonomi? Er vi virkelig kommet dit at alt i samfunnet dreier seg om profitt? Hva med nærhet, livskvalitet og selvråderett? Hva med verdien av å skape noe eget der du bor? Verdien av at DIN stemme teller?

På en side kan jeg se at hvis meningen med kommunereformen var at små kommuner skulle slå seg sammen for å bli sterkere, så ville det kanskje ha vært et poeng. Da kunne de som er små skapt en motvekt til de få store som fra før «spiser opp» de små. Med andre ord: Hadde småkommuner på Helgeland eller i Salten slått seg sammen, hadde kanskje ikke «alt» dreid seg om Rana eller Bodø. Det negative med dette er at avstanden til administrasjonene likevel ville ha økt, og stemmen din ville hatt mindre å si. Dessverre er det nå ikke slik at det er de små som slår seg sammen.

Det som skjer er at allerede store og folkerike kommuner (les: Rana/Bodø, etc) ser sitt snitt til å bli enda større, som igjen fører til at de som velger å stå utenfor blir forholdsvis enda mindre. Da tvinges de mange små til å følge de få store. Aktive, levende småkommuner blir maktesløse og underdanige. Det samme vil skje innad i storkommunene, bare i enda større skala. Der flyttes gradvis alt til sentrale strøk av kommunen, slik det har foregått i årtier i Rana.

Småsamfunnene radbrekkes slik at verdiskapningen forsvinner, deretter sentraliseres også skolene, og når skolene forsvinner flytter barnefamiliene, og når barnefamiliene har forlatt de små samfunnene, dør bygda.

Husene selges og degraderes til sommerhus. De få sjelene som sitter igjen i bygda si har ingenting de skulle ha sagt. Lokaldemokratiet eksisterer ikke lengre. Vi har sett det i Sverige, Danmark, og allerede i flere småsamfunn her i Norge og på Helgeland.

Situasjonen i dag er at på Helgeland klarer faktisk kommunenes innbyggerne å drifte lokalsamfunn hvor det er både nærhet, livskvalitet og selvråderett (jeg hørt rykter om at det faktisk drives bra velferd og næringsliv i flere kommuner også). Det ser småkommunene verdien av, og legger til rette for at folk skal bo akkurat der. Tar vi sjansen på at dette vil skje med et kommunesenter i Mo i Rana? Eller i Bodø?

Høgskolene har nettopp vært gjennom en lignende sammenslåingsreform. Noen campus har muligens kommet styrket ut av dette, men her ser vi også tydelig konturene av stormannsgalskap og et ønske om sentralisering. Kanskje aller tydeligst ser vi sentraliseringstrollet nå i Nord universitet, hvor administrasjonen som seg hør og bør for et Bodøbasert foretak oppfører seg som rene imperialistene. Etter kun et halvt år under nytt flagg er lærerskolen på Nesna på randen av nedleggelse fordi rektoren i Bodø har bestemt at studiet ikke har livets rett fordi det er for få søkere (at lærerutdanningen i Bodø har færre søkere betyr ingenting)(det var dette med demokrati…). Det samme skjer med IT-utdanningen i Mo i Rana, sykepleierutdanningen i Sandnessjøen, og den desentraliserte lærerutdanningen i Mosjøen.

Her må helgelendinger for en gangs skyld kunne stå skulder ved skulder og kjempe samme kamp, kampen mot sentralisering av viktige studier som nå fratas Helgeland.

Poenget er i hvert fall ikke å styrke lokaldemokratiet, utdanningsnivået eller å skape arbeidsplasser, og jeg er faktisk i tvil om at det lønner seg i kroner og øre

Så hva er egentlig poenget med disse reformene? Er argumentet å spare penger, eller å flytte makt? Kanskje begge deler? Poenget er i hvert fall ikke å styrke lokaldemokratiet, utdanningsnivået eller å skape arbeidsplasser, og jeg er faktisk i tvil om at det lønner seg i kroner og øre.

Så da står vi igjen med et Norge som fremdeles er dyrt å drifte, hvor vi har sentralisert makt og en blek skygge av demokrati.

Kurt-Are Einmo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags