Hvordan er det å være alene på en skole med 600 elever?

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvordan er det meningen at en lærer skal kunne oppdage mobbing eller psykiske lidelser i en klasse med 60 elever?, spør Henriette Myrvang i dette leserbrevet.

DEL

Leserbrev Jeg mener ikke å kalle noen for hyklere, men jeg syns jeg hørte noe om at AP, og alle andre partiene i Rana for den saks skyld, var sterkt imot å flytte alle våre videregående skoler til Mjølan, fordi vi kunne jo ikke flytte ungdommen fra sentrum uten å ødelegge det "levende sentrumet" det er så mye snakk om. Da lurer jeg på hva det er de tenker med når de helt plutselig mener at å legge ned Mo U er en god idé?

Det er blitt påstått at dette blir gjort for økonomiske grunner, at det vil øke lærertettheten, og generelt forbedre skolen og læringen i Rana. Først og fremst må jeg spørre, hvordan er dette økonomisk? Å bruke 200 millioner på en helt ny skole, greit nok, men hvorfor, når man heller kunne brukt halvparten på å legge til en ny fløy til Mo U, eller å pusse opp Moheia?

Dessuten, ved å flytte resten av ungdommen fra sentrum forverrer dere bare de tingene dere var bekymret for at skulle skje når det ble bestemt at videregående skulle flyttes. Men hvem trenger vel et levende, pulserende sentrum så lenge Gruben får sin lenge ettertraktede flerbrukshall? Hvem bryr seg vel om utflyttere eller en spøkelsesby? Er vel ikke nødvendig at skolen skal kunne bruke kino, bibliotek og museum i undervisningen heller, og skal det mot formodning brukes, er det ikke i gå-avstand, men 600+ elever må fraktes med buss både til og fra.

Begynner også å lure på hvordan dere mener at klasser med 50-60 elever skal hjelpe noen, da elevene som sliter faglig ikke har mulighet for noe tilpasset hjelp fra lærerne (for dere vil nå ikke ha råd til flere lærere enn dere har til dags dato med alle utgiftene dette fører med seg), og fra personlig erfaring vet jeg det at jo større klasser, jo vanskeligere er det å be om hjelp. Det ideelle er jo 15 elever per lærer, ikke 50.

Hvordan er det meningen at en lærer skal kunne oppdage mobbing eller psykiske lidelser i en klasse med 60 elever? Større skole, flere ungdommer på et sted, flere mobbeoffer, og vanskeligere for noen å oppdage det. Burde vi ikke bare bygge et nytt og større BUP på Gruben mens vi er i gang? For det virker som om at det allerede er ganske fult av ungdommer der, og da slipper dere nå i det minste den ekstra trafikken til Selfors, siden dere er så bekymret for miljøet. (Men fortsatt mener dere at de ekstra skolebussene ikke er noe problem?)

Jeg har ikke tenkt å la være å si noe dersom det er den minste sjanse for at hva jeg sier kan forhindre at de yngre sliter som jeg og mange andre har gjort

Tilbake på 80-tallet når dere var på vår alder var det kanskje ingen stor sak med 1000 elever på ei skole. Mobbing hadde kun en form, og det var ikke i nærheten av det presset vi utsettes for i dag! Se nå bare på antallet som sliter med spiseforstyrrelser og angst og depresjoner og alt for mye annet i dag i forhold til for 30 år siden! Det er allerede utrolig tungt og ensomt å føle seg helt alene på en ''liten'' skole med 350 elever, jeg vil ikke en gang se for meg hvordan det føles å være alene på en skole med 1000. Kanskje det «ble folk av» deg som vokste opp på stappfulle skoler for 30-40 år siden, men verden i dag er dessverre ikke like simpel som den var i din ungdom.

Jeg er dessverre veldig klar over hvor lite dette leserinnlegget har å si i denne saken, men jeg kan ikke la være å si noe. Jeg har ikke tenkt å la være å si noe dersom det er den minste sjanse for at hva jeg sier kan forhindre at de yngre sliter som jeg og mange andre har gjort.

Ser i alle fall hva jeg ikke skal stemme når den tid kommer, hvis jeg i det hele tatt blir boende i byen. Tvilsomt, siden jeg ikke er interessert i å gå rett i dass sammen med den.

Henriette Myrvang

Avgangselev ved ungdomsskole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags