Dør fjellreven med snøscooterløyper? Det blir for enkelt og uten troverdighet

SÅRBAR : Naturen, og spesielt fjellet er sårbart, også de som lever der, og derfor er de helt avhengige av hverandre alle som lever der, skriver Knut Jæger.

SÅRBAR : Naturen, og spesielt fjellet er sårbart, også de som lever der, og derfor er de helt avhengige av hverandre alle som lever der, skriver Knut Jæger. Foto:

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

LeserbrevFjellreven blir presentert hundpellets i vinterfjellet. Er det det den skal leve av?? Igjen stilles spørsmålet, er det dit vi vil? Så da blir spørsmålet, kan det være andre måter i la det flotte dyret få leve i vår natur.

I alle tider den har vært blant oss, har den lært fjellets luner å kjenne. Er noe forandret siden det stadig må fylles på med fjellrev fra avlsstasjonen på Oppdal?

Naturen, og spesielt fjellet er sårbart, også de som lever der, og derfor er de helt avhengige av hverandre alle som lever der.

Fjellreven er som kjent en nysgjerrig skapning. Det fikk jeg rikelig anledning å studere på nært hold oppe ved Skjomenanleggene til NVE. Der kom den inn til brakka og spiste av hånden vår, og visste alltid når vinduet kom opp og maten ble servert. Nok om det. Jeg tror at skal fjellreven overleve må den opplæres å kjenne adferden til ikke minst ravnen. Den er en spesialist i å varsle om det meste som rører seg oppe i fjellheimen.

En annen art som har hatt fjellreven på baksporet sitt i utallige år er jerven. Den har lagt ned større bytter som fjellreven har dratt nytte av. Reinen har sparket opp snø og is som i tilfeller har blottlagt mus og lemen. Også at rødreven har trukket lengre opp i fjellet og fortrengt fjellreven ser ut til å bli et større og større problem etter som årene går.

For mange år tilbake forsøkte jeg å få til en utplassering av faste åteplasser oppe på Saltfjellet, for om mulig hjelpe fjellreven. Banemannskaper fra jernbaneverket skulle stille med mannskaper og besørge utkjøring. Selv hadde jeg kontakt med Fylkesmann, men forsøket ble stoppet av samene som påsto at dette vil medføre ansamlinger av jerv. Så der stoppet dette!!!

Den Norske Turistforening, med den lokale avdeling i Rana har tydeligvis forklaring/løsning på dette med overlevelse for fjellreven. Der i gården er fasiten å forby all snøscooterkjøring!

Til alle andre nyt naturen, også på snøscooter

Men kjære leser se på kartet hvor de har sine trasserer/løyper, ja, nettopp i beste fjellrev terreng. At de da kan fremstå som seriøse og påstå at noen snøscooterløyper skaper uopprettende skader for fjellreven er forsiktig fortalt bare tull. Det blir for enkelt fra den kanten og uten troverdighet.

Kanskje vi må begynne å se på arvingene av nikkersadelen hva de gjør av skade med sin ferdsel i nevnte terrenger i ynglingtiden.

Mitt forslag som avslutning vil være følgende: Steng alle turistløyper i fjellrevens ynglingistid! Som en gest for denne innskrenkningen kan veien over Melfjellet til grense Rødøy være åpen mandager i hele juni/juli, men da kun for fotfolket.

Forferdelig om en bil skulle komme forbi. Det ville nok være ødeleggende for turen.

Til alle andre nyt naturen, også på snøscooter. Det er fullt mulig selv om en gruppering av nikkersadelen benekter det.

Turistforeningen bør ikke få gå rundt å spre det budskap at de har enerett på hva friluftsliv og trivsel er for den enkelte av oss. Rekreasjonskjøring med snøscooter må også tilskrives trivsel og miljøfaktor for den enkelte bruker. Det MÅ åpnes adgang for rekreasjonskjøring uten at det må søkes godkjenning gjennom en nemnd.

Rana kommune har vært fullstendig passiv etter åpning for dispensasjonen. Det synes som om Rana kommunens saksbehandler har liten eller ingen interesse i å få tilrettelagt for scooterløyper i Rana. Jeg oppfordrer Rana kommune å se til Grane hvorledes de der har taklet dette med positivt resultat for alle berørte parter.

Med dette ønskes alle en god tur med eller uten snøscooter.

Knut Jæger

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags