Noen synes å mene at bare to lag forsvinner og et nytt dukker opp – så vips har vi 1. div. i Mo i Rana

SAmarbeid: Noen synes å mene at bare to lag forsvinner og et nytt dukker opp – så vips har vi 1. divisjon i Mo i Rana, skriver Karsten Svendsen. Bildeet er fra lokaloppgjør på Moheia da Stålkameratene og Mo ILs B-lag åpnet kretsserien.Foto: Gøran O. Pedersen

SAmarbeid: Noen synes å mene at bare to lag forsvinner og et nytt dukker opp – så vips har vi 1. divisjon i Mo i Rana, skriver Karsten Svendsen. Bildeet er fra lokaloppgjør på Moheia da Stålkameratene og Mo ILs B-lag åpnet kretsserien.Foto: Gøran O. Pedersen

Av
DEL

LESERBREVJeg skriver dette med fare for å bli stemplet som gammeldags, men tar likevel sjansen på det. Jeg representerer kun meg selv, men har tilhørighet i IL Stålkameratene.

Debatten om sammenslåing av Mo IL og IL Stålkameratene er atter i gang. Noen synes å mene at bare to lag forsvinner og et nytt dukker opp – så vips har vi 1. div. i Mo i Rana. Det er inntrykket jeg får når jeg ser hva representanten for «næringslivet i Rana» sier i avisen. Så enkelt er det antakelig ikke. Jeg er også usikker på hva som menes med næringslivet i Rana.

Man kan undres på hvorfor og på hvilke tidspunkt dette temaet (sammenslåing) aktualiseres. Hvis jeg husker rett så er det på tidspunkter hvor Mo IL har problemer sportslig og ikke minst økonomisk. Man kan også få inntrykk av at det er IL Stålkameratene som hindrer at Mo IL skal bli bedre sportslig og ikke minst mht. økonomi. Jeg tror ikke det er realitetene. La oss kort se på dette.

Økonomi. IL Stålkameratene kjent for å være god på dugnad og en titt på regnskapet til fotballgruppa for 2016 (sen/jun og barn/ungdom), så kommer ca. 700.000 kr. av totalt ca. 2,8 mill. på inntektssiden som rene sponsorinntekter, mens resten er tatt inn på dugnad og annen måte (salg, avgifter, arbeid, arrangementer). Så laget «stjeler» altså ca. 700.000 kr. av sponsormarkedet i Rana.

Ser vi kun på sen/jun så er beløpet ca. 500.000 kroner. Vi ser altså at den andelen av sponsormarkedet IL Stålkameratene fotball «stikker av med», ikke er det helt store når det sammenlignes med det beløp som en ny klubb opererer med av nødvendige sponsorinntekter. Vi må heller ikke glemme at det er flere klubber i distriktet som driver med fotball og henter inn sponsorinntekter. Som en kuriositet kan jo også nevnes at IL Stålkameratene ettergav 15.000 kroner siste gangen Mo IL var i økonomisk trøbbel. Så IL Stålkameratene kan også være snill.

Sportslig. Ser vi på seniorfotballen her i byen siden år 2000, så har Mo IL vært det ledende sportslige lag på seniornivå. Det har de vært mest pga. gode spillere fra egen klubb, men også ved at mange av de beste spillerne hos IL Stålkameratene har gått over til Mo IL. Mange navn kunne vært listet opp, men jeg lar det ligge... Disse gode spillerne hadde vi selvsagt ønsket å ha i egen stall for selv å kunne bli bedre, men de ønsket å gå til et høyere nivå og fikk også det. De beste spillerne ønsker stort sett å spille på høyest mulig nivå. Andre veien har IL Stålkameratene de siste årene «mottatt» bl.a. to gode spillere som kom fordi de ikke ønsket å spille for Mo IL. Jeg mener derfor at når det gjelder å avgi gode spillere kan ikke IL Stålkameratene beskyldes for å hindre Mo IL å bli et bedre fotballag.

Kristiansund BK er nevnt av mange som et vellykket eksempel på en ny klubb. Der i byen lever Kristiansund FK og Clausenengen i beste velgående med masse lag i breddefotballen

I Rana Blad 24.08.2017 ble det sagt av lederen i en forhandlingsgruppe, at Mo IL og fotballgruppa til IL Stålkameratene skal legges ned. La oss se på noe av det som skjer hvis en sammenslåing gjennomføres. Begge lag har 2 sen.lag, jun.lag og omlag 22 lag i barn/ungdom (Stålkam. 16 lag, Mo IL 6 lag). Tenk på alle de kampene som da vil forsvinne. Det vil angå både spillere, ledere/trenere og dommere. Tenk også på alle de spillerne som vil falle fra når det blir hardere konkurranse om å komme med på laget. For alle går ikke til andre lag, mange vil ganske enkelt slutte med fotball.

I tillegg vil klubbene (og nærmiljøet) tape mange gode ildsjeler som føler at de mister tilhørighet til en klubb de kanskje har jobbet for i mange år. Noen vil selvsagt jobbe for den nye klubben, men jeg tror at ganske mange vil forsvinne. Dette er noen av grunnene som jeg mener taler imot nedlegging av disse lag. Det vil være et stort steg i feil retning.

Nevnes bør også at det i dag er samarbeid mellom flere lag i ulike aldersklasser der klubbene mangler noen spillere for å kunne stille lag. Det forstår jeg også er på gang mellom Mo IL og IL Stålkameratene. Det gjør at ungene får spille kamper. Det er det viktigste.

Det er antakelig flere mislykkede eksempler på sammenslåing av fotballklubber enn det motsatte. Kristiansund BK er nevnt av mange som et vellykket eksempel på en ny klubb. Der i byen lever Kristiansund FK og Clausenengen i beste velgående med masse lag i breddefotballen.

Hvis «næringslivet i Rana» så sterkt ønsker et lag i høyere div., vil en mye bedre og langt enklere løsning være at næringslivet konsentrerer det meste av sponsormidlene til en (1) klubb, slik at denne klubben kan bygge opp en god ledelse, hente en trener med med kompetanse og autoritet, og i tillegg kjøpe 3-4 spillere som kan forsterke laget betydelig. Det må også komme såpass med penger at laget kan trene mer (kjøpes fri). Det er det som skjer f.eks. i Bodø. Bodø/Glimt får mest sponsorpenger, men også mange andre klubber eksisterer og har mange fotballag.

I vårt distrikt er det mange bra spillere og talenter, men vi har ikke klart å få fram en vinnerkultur blant mengden. Det kan kanskje en god trener lokke fram. Fra Rana er det eksportert noen spillere til høyere div., men disse spillerne har ofte skilt seg ut med en annen holdning og treningskultur enn de øvrige spillerne. Det er denne holdningen som må komme fram hos flere spillere hvis fotballen skal bli bedre.

For øvrig – det var vel i samarbeidets ånd og for å hjelpe fotballen i Rana at Mo IL forsterket sitt B-lag alt de klarte i kampen mot IL Stålkameratene forleden. For noen dager siden klarte ikke Mo IL å stille lag til en annen B-lagskamp og tapte dermed poengene og fikk bot. Nei - poenget med mobiliseringen var nok å forsøke å legge hindring i veien for at IL Stålkameratene skal klare opprykk

Til slutt – forslaget om at de første 2,5-3 mill. sponsorkroner som er ment for den nye klubben som skal stiftes, skal gå til å dekke den skyld som Mo IL har i dag, kan ikke tas seriøst. Dette problemet må løses på annen måte.

Karsten Svendsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags