Det betyr at kuttene antakelig vil bli opp mot 40 millioner, noe som vil ramme både det frivillige og det profesjonelle kulturlivet hardt

SV Nordland

SV Nordland

Artikkelen er over 4 år gammel

SV-politiker langer ut mot den borgelige regjeringen.

DEL

LESERBREVNæringslivet Nordland «går som det suser» og flere medier i hovedstaden melder om at vi eksporterer fisk og metaller i rekordstort omfang. Nordland er etter sigende nasjonens nye økonomiske motor.

Alle med et hjerte som banker for fylket gleder seg, også mitt.

Men med en fremtid i et fylke med enormt stort potensiale tenker jeg at dette også forplikter. Hvordan skape et fylke det vil bli attraktivt å bosette seg i, leve i og være med å utvikle videre?

Jeg mener og tror noe av svaret er at vi i tillegg må skape noe som bygger og styrker regionen, skaper nye steder og nye tanker og kultur vil være en viktig bærebjelke i Nordland fylkes eksprossive fremtid.

Nordlands politikerne har vært flinke til å desentralisere prosjekter og ta hele fylket i bruk, på kulturområdet. Tusenårsstedet ble besluttet lagt til Alstahaug, Hamsunsenteret og Galleri Adde Zetterqvist, ligger i Hamarøy og Saltdal. Alle disse byggene er spektakulære signalbygg plassert i distrikter i Nordland. Det har vært millionsatsinger som jeg er stolt over at SV har vært med på å realisere, og stå i spissen for!

Kultur Nordland har mange skatter, distriktsmusikerordninga og senekunstinstruktørene er to av dem. Ordningene finansieres gjennom et spleiselag mellom kommuner og fylket. På den måten får vi profesjonelle utøvere spredt utover fylket. Disse er sentrale i sine lokalsamfunn som kulturskolelærere, veliedere og hjelpere for kor, revy og skoleforstillinger.

Jeg er stolt over kultur-Nordland. Over at SV har vært med på å bygge opp dette og kjempe for kulturlivets kår i fylket. Festivalstøtte og støtten til andre kulturarrangement har gitt ildsjeler og mange lokalsamfunn verdifull drahjelp.

Jeg er stolt over kultur-Nordland. Over at SV har vært med på å bygge opp dette og kjempe for kulturlivets kår i fylket

Nå trues Nordland som kulturfylke. Den borgerlige regjeringen har strammet inn på overføringene til fylket, og fylkestinget vedtok i desember 2014 kutt i kulturbudjettet på over 10 millioner. Dette høres ikke så mye ut, men hver kulturkrone må ganges med 3-4. Dette fordi de fleste ordningene er samfinansiering mellom fylket/ staten/ kommuner, eventuelt felles satsing mellom fylkene i Nord-Norge. Det betyr at kuttene antakelig vil bli opp mot 40 millioner, noe som vil ramme både det frivillige og det profesjonelle kulturlivet hardt.

SV vil ta kampen for at Nordland skal «gå som det suser» også i framtiden, men vi vil også ha to tanker i hodet på én gang: Nordland skal også være et kulturfylke å være stolt over.

Mona Fagerås

Fylkesråd for næring (SV).

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags