Helgelandssykehuset vs. ny sykehusstruktur i Hedmark/Oppland

Av
DEL

LeserbrevI Hedmark/Oppland jobbes det for tiden med ett nytt felles sykehus for Sykehuset Innlandet til erstatning for de aktivitetene Sykehuset Innlandet i dag har spredt på 8 lokaliteter: Elverum, Gjøvik Hamar, Kongsvinger, Lillehammer, Reinsvoll, Sanderud og Tynset.

Styret i Sykehuset Innlandet vedtok i oktober 2017 at ett nytt felles sykehus plasseres i Moelv (ved Mjøsbrua) i Ringsaker kommune. Det er trinn nr. 1 av 3 trinn i beslutningsprosessen før saken er endelig avgjort og spaden kan stikke i jorda for et nytt sykehus.

Trinn nr. 2 i beslutningsprosessen er at vedtaket styret i Sykehuset Innlandet gjorde i oktober 2017 innen utgangen av 2018 skal styrebehandles i Helse Sør-Øst RHF, som Sykehuset Innlandet er underlagt.

Deretter følger trinn nr. 3 når styrevedtaket i Helse Sør-Øst om et nytt framtidig sykehus skal behandles av Helseministeren. Når Helseministeren har sagt sitt er saken endelig avgjort. Samme trinnvise beslutningsprosess skal følges i saken om ny sykehusstruktur på Helgeland.

For både sykehuset Sør-Øst og Helseministeren i trinn 2 og 3 vil noe av det viktigste være å gjøre en vurdering av akuttberedskapen for befolkningen i hele det geografiske området Sykehuset Innlandet skal dekke. Blir den tilfredsstillende med ett nytt sykehus i dekningsområdet i stedet for mer enn ett sykehus? Om dette er det stor strid rundt omkring i Hedmark/Oppland.

Det kan nevnes at styreleder for Sykehuset Innlandet er Anne Enger (som tidligere het Anne Enger Lahnstein). Hun er mest kjent som tidligere leder av Senterpartiet – eller som «Senterpartidronning» om man vil. Anne Enger la all sin prestisje fra politikertiden i at det skulle etableres ett nytt felles sykehus for Sykehuset Innlandet, og i at det nye sykehuset ikke skulle plasseres i byene men ute på landet. Hun pekte seg ut Moelv i Ringsaker kommune - et tettsted ved Mjøsbrua.

Enkelte bruker det som har skjedd så langt i saken om ett felles sykehus i Hedmark/Oppland som «sannhetsvitne» for at da kan man også legge ett eventuelt nytt felles sykehus for Helgeland i Leirfjord kommune eller i Hemnes kommune.

Da overser de folketallet både i Moelv og i Ringsaker kommune som helhet. Moelv hadde pr. 1.1.2017 4.239 innbyggere (kilde: Wikipedia). I følge Ringsakers kommunes nettsider har Ringsaker pr. 1.7.2017 et innbyggertall på 34.361. Ringsaker er med andre ord den største kommunen i det nye Hedmark/Oppland fylke. Og har et folketall som de ikke er i nærheten av de to nevnte kommunene på Helgeland som ikke har sykehus, som noen ønsker vurdert som lokaliseringskommuner for ett eventuelt nytt felles sykehus på Helgeland. Ut fra det er utviklingen i sykehusstruktursakene i Hedmark/Oppland og på Helgeland lite sammenlignbar.

Gustav Arne Nyborg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags